Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко створив робочу групу щодо притягнення до відповідальності винних у катастрофі МН17


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко створив робочу групу з питань, пов’язаних із запровадженням міжнародного механізму притягнення до відповідальності винних у збитті пасажирського літака авіакомпанії «Малайзійські авіалінії». Про це йдеться в указі президента №435/2015.

Відповідно до документа, групу створено з метою підготовки узгодженої міжнародно-правової позиції України в процесі запровадження міжнародного механізму притягнення до відповідальності винних у катастрофі МН17.

Порошенко призначив заступника Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олену Зеркаль керівником робочої групи.

Також до складу групи увійшли заступник генпрокурора Віталій Касько (за згодою), заступник міністра інфраструктури Володимир Омелян, начальник головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук, директор департаменту Європейського Союзу МЗС Всеволод Ченцов, заступник міністра юстиції Антон Янчук.

Напередодні з проханням до Ради безпеки ООН створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі пасажирського літака рейсу МН17 у небі над Донбасом минулого року звернулися п’ять країн – Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди й Україна. Малайзія раніше вже підготувала й проект такої резолюції. Припускають, що його можуть винести на голосування десь наступного тижня. Ініціатори створення міжнародного суду за підтримки ООН сподіваються, що це зможе змусити Росію до співпраці.

У Росії заявляють, що створення трибуналу ООН із розслідування катастрофи малайзійського літака буде «передчасним» і «контрпродуктивним».

Авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту.

Україна і Захід підозрюють, що літак збили бойовики чи російські військові на Донбасі. Росія це заперечує і звинувачує Київ у катастрофі.

XS
SM
MD
LG