Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко в розмовах зі світовими лідерами закликав домогтися виконання Мінських угод


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент України Петро Порошенко в низці телефонних розмов зі світовими лідерами, серед іншого, знову закликав їх домогтися повного виконання Мінських домовленостей усіма сторонами, повідомила прес-служба голови держави.

Зокрема, про це йшлося в його розмові з віце-президентом США Джозефом Байденом. «Голова держави підтвердив неухильне виконання Україною Мінських домовленостей і відзначив важливість їхньої належної імплементації всіма сторонами, передусім у частині повного припинення вогню та відведення важкого озброєння і звільнення заручників», – мовиться в повідомленні про цю розмову.

Байден, зі свого боку, «привітав рішення українського парламенту щодо запуску конституційної реформи і підтвердив позицію США щодо повної підтримки підходів України до подальшого врегулювання ситуації на Донбасі», повідомили у прес-службі.

В іншій розмові, з лідерами держав «нормандської четвірки», тобто, крім України, також Франції, Німеччини і Росії, Порошенко висловив занепокоєння продовженням ескалації на Донбасі і закликав до повного виконання Мінських домовленостей, а також наголосив, що Україна, на відміну від іншої сторони, виконує Мінські домовленості.

Крім того, президент «наголосив на необхідності безумовного і негайного звільнення всіх заручників, в тому числі громадян України, які незаконно утримуються на території Росії, зокрема Олега Сенцова та Надії Савченко», інформує прес-служба.

Зі свого боку, канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд відзначили важливість ухвалення українським парламентом змін до Конституції в частині децентралізації влади, але нічого не сказано про реакцію четвертого співрозмовника, президента Росії Володимира Путіна.

У Кремлі ж натомість навели слова російського керівника в перебігу цієї розмови про те, що, на його думку, «найважливішою умовою врегулювання є налагоджування прямого діалогу київської влади з представниками Донецька й Луганська, у рамках Контактної групи».

У світі наголошують, що в той час, як Україна намагається виконати ці домовленості якнайповніше, їх не виконують і постійно порушують якраз Росія і підтримувані нею сепаратисти – зокрема, тим, що Москва не тільки не відводить із України свої війська і бойову техніку, а сепаратисти не розпускають свої незаконні збройні формування, а навпаки, Росія й сепаратисти посилюють заповнення регіону російськими військами й бойовою технікою і зміцнюють боєздатність незаконних формувань.

Крім того, в Києві звертають увагу, що всі пропоновані для частини Донбасу особливості місцевого самоврядування, передбачені планованими змінами до Конституції про децентралізацію, були узгоджені з представниками цього регіону. Київ наполягає, що такі політичні переговори можуть вестися тільки із законними представниками регіону, але не з сепаратистами з угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, що захопили частину регіону збройною силою за підтримки Росії. Наразі з ними тримають певні контакти через Тристоронню групу, в рамках якої ведуть переговори про практичні питання життя людей на окупованій частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG