Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія привітала угоду з Іраном – США


У США Білий дім повідомив у п’ятницю, що чільний представник Саудівської Аравії привітав нещодавню домовленість із Іраном щодо ядерної програми Тегерана.

Із такою заявою виступив міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр під час зустрічі з президентом США Бараком Обамою, мовиться в повідомленні.

Саудівське посольство у Вашингтоні, зі свого боку, заявило, що міністр «підтвердив підтримку Саудівською Аравією домовленості, що відвертає для Ірану можливість здобути ядерну зброю».

Така, хоч і дуже м’яка, підтримка з боку офіційного Ер-Ріяда дуже важлива для Білого дому, який прагне домогтися схвалення цієї домовленості з Іраном у Конгресі.

Раніше саудівські дипломати у приватних розмовах висловлювали велике невдоволення досягненою домовленістю з Іраном, що є головним регіональним суперником Саудівської Аравії. Зокрема, колишній посол цієї країни у США Бандар бін Султан заявляв, що ця домовленість значно гірша, ніж навіть домовленість щодо ядерної програми Північної Кореї, що зазнала провалу. З такою заявою він виступив у статті, яку опублікувала низка близькосхідних засобів інформації.

Про досягнення остаточної домовленості світової спільноти з Іраном оголосили у вівторок, 15 липня. Вона передбачає поступове скасування санкцій щодо Тегерана в обмін на значне обмеження його ядерної програми.

XS
SM
MD
LG