Доступність посилання

ТОП новини

Курди і правозахисники заявили про використання «Ісламською державою» отруйних газів


Ілюстраційне фото: іракські війська і союзне йому шиїтське ополчення підривають невибухлий снаряд із хлором у перебігу боїв проти сил «Ісламської держави», 10 березня 2015 року
Ілюстраційне фото: іракські війська і союзне йому шиїтське ополчення підривають невибухлий снаряд із хлором у перебігу боїв проти сил «Ісламської держави», 10 березня 2015 року

Сирійські курди і кілька правозахисних організацій виступили з заявами про те, що екстремістське угруповання «Ісламська держава» почало вдаватися до отруйних газів у його боротьбі проти курдів у частинах Сирії й Іраку.

Зокрема, курдське ополчення «Загони народної самооборони», відоме за абревіатурою YPG, що діє в курдських за населенням регіонах півночі і північного сходу Сирії заявило, що його позиції біля сирійських міст Хасака і Тель-Брак були обстріляні ісламістами 28 червня з застосуванням саморобних хімічних снарядів.

За словами речника ополчення, це був перший зафіксований випадок використання отруйних газів силами «Ісламської держави». Тип використаної в цьому нападі хімічної речовини точно не встановили, додав він.

Як мовиться в заяві ополчення, протягом останнього місяця його бійці не раз захоплювали в бійців «Ісламської держави» протигази. На думку курдських сил, це свідчить, що ісламісти підготовані до хімічної війни на цій ділянці фронту.

«Сирійська обсерваторія прав людини», правозахисна організація, що працює в Лондоні, а в Сирії має мережу інформаторів, підтвердила, що задокументувала використання угрупованням «Ісламська держава» хімічної зброї біля Тель-Брака 28 червня – тоді від газу потерпіли 12 курдських бійців. Організація також повідомила, що отримала інформацію про такий напад і біля Хасаки, але дальших подробиць не навела.

А ще дві правозахисні організації з Великої Британії – Conflict Armament Research («Дослідження використання озброєнь у конфліктах») і Sahan Research – заявили, що, крім згаданих двох випадків на півночі Сирії, «Ісламська держава» застосувала хімічні боєприпаси проти курдських сил також на півночі Іраку, при обстрілі блокпосту курдського ополчення «пешмерґа» біля греблі Мосульського водосховища. Там, за їхніми даними, снаряди містили отруйну рідину, що, судячи з характеру уражень, може бути сполукою хлору.

Заяви про використання ісламістами хімічної лунали й раніше, але нинішні заяви стали першими конкретними повідомленнями про це. Але ці дані курдських сил і правозахисників наразі не перевірені.

Екстремістське угруповання «Ісламська держава» ще минулого, 2014 року захопило значні території в частинах Сирії й Іраку, зокрема, в регіонах, де більшість населення становлять місцеві курди, чи поблизу них.

XS
SM
MD
LG