Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: децентралізація в окремих районах Донбасу можлива після виконання попередніх умов


Президент України Петро Порошенко перед голосуванням за зміни до Конституції в частині децентралізації, парламент, 16 липня 2015 року
Президент України Петро Порошенко перед голосуванням за зміни до Конституції в частині децентралізації, парламент, 16 липня 2015 року

Президент України Петро Порошенко у зверненні щодо проекту змін до Конституції заявив, що для вступу в силу закону про специфічне здійснення місцеве самоврядування в окремих районах Донбасу треба виконати низку попередніх умов, повідомляє прес-служба президента.

«Каменем спотикання стала норма, яка міститься в перехідних положеннях Конституції. А саме – речення, в якому згадується закон про специфічний порядок здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донеччини та Луганщини… Вступити в силу такий закон може лише після виконання цілої низки попередніх умов. Ці умови включають і роззброєння бойовиків, і виведення російських військ, і відновлення нашого контролю над всією лінією українсько-російського кордону, і проведення чесних, вільних та демократичних місцевих виборів», – наголосив Петро Порошенко.

Водночас, за його словами, в українському законодавстві, і в проекті змін до Конституції зокрема, нема жодного положення про особливий статус для окупованих бойовиками територій.

«І словом не йдеться про особливий статус для Донбасу. Натомість, і на Донбасі, і в усіх регіонах України місцеві громади отримають значно більше повноважень і можливостей. Напевно, саме тому 288 народних депутатів підтримали направлення проекту на розгляд Конституційного суду», – сказав Порошенко.

Президент висловив сподівання, що зміни до Конституції в частині децентралізації будуть ухвалені Верховною Радою вже восени цього року.

16 липня народні депутати проголосували за президентський законопроект змін до Конституції в частині децентралізації, віддавши 288 голосів, та направили його до Конституційного суду.

XS
SM
MD
LG