Доступність посилання

ТОП новини

Аваков: МВС розслідує розкрадання «Чорноморнафтогазом» 60 мільйонів доларів


Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков

Міністерство внутрішніх справ розпочато кримінальну справу про розкрадання близько 60 мільйонів доларів при закупівлі компанією «Чорноморнафтогаз» буксирів для транспортування бурових вишок. Про це на своїй сторінці у Фейсбуку повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Порушено кримінальну справу через розкрадання грошових коштів на суму близько 60 мільйонів доларів при закупівлі в березні 2011 року ДАТ «Чорноморнафтогаз» буксирів для транспортування бурових вишок для видобутку нафти і газу на шельфі Чорного моря. Встановлено, що згідно з матеріалами тендерної документації «Чорноморнафтогазу», а також аналізу ринкових цін,вартість подібних буксирів «Petra Admiral» і «Petra Majestic» виробництва одного і того ж малазійського заводу не повинна перевищувати 35 мільйонів доларів США за одне судно. У той же час фактично вони були придбані «Чорноморнафтогазом» за ціною близько 60 мільйонів доларів США», – повідомив Аваков.

За його словами, також встановлено, що посадовці компанії при залученні посередників під час закупівлі буксирів за завищеними цінами заволоділи державними коштами на суму 121 мільйон доларів.

Генеральна прокуратура України торік у жовтні розпочала кримінальне провадження за фактом заволодіння майном державного підприємства «Чорноморнафтогаз». Слідством було встановлено, що група осіб у березні 2014 року, використовуючи документи, печатки та штампи підприємства заволоділа його майном на загальну суму майже 15 мільярдів гривень та передала його до незаконно створеного кримського республіканського підприємства «Чорноморнафтогаз».

У прокуратурі також зазначали, що службові особи кримського підприємства «Чорноморнафтогаз», знаючи про відсутність у підприємства дозволу на користування ділянкою надр в період березня-жовтня минулого року, здійснили видобуток природного газу в об’ємі 600 мільйонів кубометрів, чим завдали збитків державі на суму 240 мільйонів гривень.

Після анексії Росією Криму компанія «Нафтогаз України» не контролює діяльність державного підприємства «Чорноморнафтогаз».

XS
SM
MD
LG