Доступність посилання

ТОП новини

MacArthur Foundation закриває свою філію в Москві


Американський благодійний фонд MacArthur Foundation, який понад 20 років працював у Росії заявляє про припинення діяльності тут через нові закони щодо неурядових організацій.

В організації заявили, що вирішили закрити свій офіс у Москві, бо нові правила роблять «неможливою ефективну роботу» в Росії.

«Ці закони, заяви російських офіційних осіб, а також внесення фонду в «патріотичний стоп-лист» Ради Федерації Росії однозначно вказують на те, що російська влада не бажає подальшої присутності фонду в Росії», – йдеться в заяві.

В організації наголосили, що діяльність фонду завжди носила виключно благодійний характер. «Ми повністю незалежні від уряду США і не отримуємо від нього ніякого фінансування», – зазначають автори заяви.

Повідомляється, що з моменту відкриття московського філіалу фонд виділив понад 170 мільйонів доларів на підтримку вищої освіти і захист прав людини в Росії, а також на боротьбу з поширенням ядерної зброї.

На початку липня Рада Федерації Росії направила в Генпрокуратуру список з 12 іноземних організацій, які увійшли в так званий патріотичний «стоп-лист». Крім MacArthur Foundation, до нього увійшли фонд Сороса, Національний фонд демократії, Міжнародний республіканський інститут, Національний демократичний інститут з міжнародних питань, Freedom House, Всесвітній конгрес українців, Кримська польова місія з прав людини і ще низка неурядових оргнізацій.

Закон про «небажані організації» президент Росії Володимир Путін підписав наприкінці травня. Згідно з документом, небажаною може бути визнана іноземна або міжнародна організація, «що представляє загрозу основам конституційного ладу, обороноздатності і безпеки держави». Відповідне рішення ухвалює генеральний прокурор або його заступники за погодженням з МЗС Росії.

XS
SM
MD
LG