Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман направив листа керівникам парламенту Франції про незаконність візиту сенаторів до Криму


Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман ©Shutterstock
Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман ©Shutterstock

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман надіслав листа голові Сенату Французької Республіки Жерару Ларше та голові Національних зборів Французької Республіки Клоду Бартолону у зв’язку з наміром групи французьких сенаторів відвідати анексований Крим.

«Організоване таким чином і без згоди української сторони перебування французьких парламентаріїв у Криму суперечить українському національному законодавству», – йдеться у листі, повідомляє прес-служба українського парламенту.

Гройсман висловив сподівання, що, враховуючи тверду і послідовну позицію світової спільноти, Європейського союзу і, зокрема Франції про засудження незаконної анексії Криму, «цей візит жодним чином не відображає офіційну позицію парламенту Франції і не був підтриманий і погоджений його керівництвом».

«Сподіваючись на подальший розвиток дружньої, довірчої і взаємовигідної українсько-французької міжпарламентської взаємодії, хотілося б почути ваші думки з приводу цієї події, за допомогою якої окремі політики намагаються поставити під сумнів територіальну цілісність нашої держави», – зазначив Гройсман.

Раніше МЗС Франції засудив цей візит, назвавши його порушенням міжнародного права.

У МЗС України вважають візит французьких політиків до Криму неповагою до українського суверенітету.

Делегація Національних зборів і Сенату Франції має відвідує Москву і Криму попри санкції Заходу. Понад десять французьких політиків на чолі з Тьєррі Маріані 22 липня ввечері прибудуть у Москву, а 23 липня після зустрічей у Держдумі вирушить до Криму.

Тьєррі Маріані є членом комісії національних зборів Франції з міжнародних справ (нижньої палати парламенту). Разом з президентом Російської залізниці Володимиром Якуніним він є співпрезидентом асоціації «Франко-російський діалог». У квітні Маріані разом з іншими депутатами приїжджав до Москви всупереч позиції голови нижньої палати французького парламенту Клода Бартолона.

Відносини між Москвою та Заходом погіршилися минулого року, після російської анексії Криму.

Наприкінці лютого, на початку березня 2014 року перекинуті з Росії і кримських баз Чорноморського флоту Росії війська без розпізнавальних знаків окупували Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

Ні Україна, ні Євросоюз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала. Також вони звинувачують Москву у підтримці донбаських сепаратистів, Росія відкидає ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG