Доступність посилання

ТОП новини

Президент заявив про прогрес на «нормандських» переговорах


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент Петро Порошенко заявив, що в перебігу останніх наразі переговорів у «нормандському» форматі вдалося досягти певного поступу.

Зокрема, сказав він в інтерв’ю телеканалові «СТБ», на наполягання України домовлено нарешті забезпечити дотримання режиму припинення вогню. Порошенко наголосив, що українській стороні вдалося домогтися схвалення і підтримки пропозиції України відвести від лінії зіткнення артилерію й міномети калібру менш як 100 міліметрів і танки. Саме з такої зброї, звернув увагу голова держави, противник найбільше обстрілює українські позиції.

За словами президента, встановлений дуже твердий термін підписання домовленості про це – до 3 серпня, після чого вона має бути виконана протягом 10 днів.

Ідеться про відведення згаданих озброєнь на 15 кілометрів із кожного боку за моніторингу ОБСЄ, який мають здійснювати 10–15 постійних постів спостереження ОБСЄ, що разом із мобільними групами мають контролювати виконання нової домовленості.

Крім того, додав Порошенко, на цих «нормандських» переговорах також вдалося отримати згоду російської сторони на те, що до звільнення незаконно утримуваних заручників долучиться Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Іще одне з рішень, ухвалених у перебігу переговорів, сказав президент, – про відкриття протягом місяця, можливо, вже до 24 серпня, гуманітарно-логістичних центрів неподалік лінії контакту, в яких українці з окупованої частини Донбасу зможуть, зокрема, скористатися банківськими послугами чи купити ліки і продукти за «українськими» цінами, тобто значно дешевше, ніж на окупованих територіях.

Останні наразі переговори Петра Порошенка з канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентами Франції Франсуа Олландом і Росії Володимиром Путіним у так званому «нормандському форматі» відбулися в четвер, 23 липня.

XS
SM
MD
LG