Доступність посилання

ТОП новини

Президент Киргизстану призначив парламентські вибори на жовтень


Алмазбек Атамбаєв, архівне фото
Алмазбек Атамбаєв, архівне фото

Президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв підписав у суботу указ, яким призначив вибори нового складу парламенту на 4 жовтня.

Центральна виборча комісія Киргизстану має забезпечити, щоб ці вибори були вільні, чесні і прозорі, мовиться в указі.

А урядові вказано вжити заходів для забезпечення громадського порядку і національної безпеки в перебігу кампанії і голосування.

Киргизстан, де 2005 і 2010 року внаслідок народних повстань скидали президентів, не належить до стабільних держав. Також 2010 року понад 400 людей загинули внаслідок міжетнічних сутичок на півдні Киргизстану між киргизами й представниками узбецької меншини. Бішкек останнім часом глибше увійшов в орбіту Москви, яка має в Киргизстані військову базу і підписала з Бішкеком низку великих економічних контрактів.

Натомість відносини Киргизстану зі США, які з часу здобуття країною незалежності 1991 року надали їй допомоги приблизно на 2 мільярди доларів, різко погіршилися раніше цього місяця після того, як Вашингтон присвоїв нагороду за права людини киргизькому дисидентові, який у країні перебуває за ґратами, звинувачений у розпалюванні міжетнічної ворожнечі.

XS
SM
MD
LG