Доступність посилання

ТОП новини

МВС закликають не називати силових структур іменем Небесної сотні


Громадська правозахисна ініціатива «Євромайдан SOS» закликає Міністерство внутрішніх справ України відмовитися від ідеї називати іменем Небесної сотні будь-які силові структури.

«Ми звертаємо увагу Міністерства внутрішніх справ, що Небесна сотня не абстрактна назва, за нею стоять конкретні люди, які відали своє життя у протистоянні із беззаконням правоохоронних органів, які захищали авторитарний режим», – мовиться в заяві «Євромайдан SOS».

«Найкраще, що може зробити Міністерство внутрішніх справ для збереження пам’яті загиблих, – це сприяти Генеральній прокуратурі в ефективному розслідувані вчинених під час протестних подій злочинів, а також провести в найбільш стислі строки системну реформу органів внутрішніх справ, щоб ці злочини більше ніколи не повторилися у майбутньому», – додали в організації.

Минулого тижня голова МВС України Арсен Аваков заявив про намір створити бригади спецпризначення Нацгвардії імені «Героїв Небесної сотні».

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. У рамках справи про вбивства учасників Євромайдану та насильницьких дій проти них до суду передано 8 обвинувальних висновків.

XS
SM
MD
LG