Доступність посилання

ТОП новини

У Росії американську неурядову організацію визнали «небажаною»


Президент «Національного фонду на підтримку демократії» Карл Гершман
Президент «Національного фонду на підтримку демократії» Карл Гершман

Генпрокуратура Росії визнала діяльність американської неурядової організації «Національний фонд на підтримку демократії» небажаною в Росії.

Рішення у відомстві пояснили тим, що фонд «брав участь у роботі з визнання нелегітимними підсумків виборних кампаній», допомагав організовувати політичні акції і підтримував «дискредитацію служби в Збройних силах» Росії.

Американський «Національний фонд на підтримку демократії» займається підтримкою демократії в країнах, що розвиваються. У Росії фонд фінансував, зокрема, Московську Гельсінську групу і рух «За права людини». Фонд став першою організацією, визнаною в Росії «небажаною».

На початку липня Рада Федерації Росії направила до Генеральної прокуратури список іноземних неурядових організацій, які сенатори рекомендували перевірити на відповідність закону про «небажані організації». У так-званий «патріотичний стоп-лист», крім «Національного фонду в підтримку демократії», входять ще 11 організацій, що займаються просвітницькою, правозахисної і науковою діяльністю.

Згідно з чинним законодавством, «небажаній організації» забороняється вести свою діяльність на території Росії, а за співпрацю з нею передбачена кримінальна відповідальність.

XS
SM
MD
LG