Доступність посилання

ТОП новини

Голова ОБСЄ закликав усі сторони конфлікту на сході України берегти спостерігачів


Івица Дачич
Івица Дачич

Чинний голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Сербії Івица Дачич закликав у вівторок усі сторони конфлікту в частині сходу України гарантувати спостерігачам ОБСЄ безпеку і безперешкодне пересування всім регіоном.

Як мовиться в його заяві, він стривожений і глибоко занепокоєний інцидентами у Щасті 26 липня і в Широкині 27 липня, коли, на його думку, виглядало, що неозброєні цивільні спостерігачі стали ціллю обстрілів.

Дачич нагадав, що всі сторони конфлікту мають виконувати зобов’язання за мінськими домовленостями і гарантувати членам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні безпеку і свободу пересування.

Він також нагадав усім сторонам про необхідність повністю дотримуватися припинення вогню, продовжити і розширити відведення важких озброєнь і робити поступ у політичному діалозі, відповідно до мінських домовленостей.

Попередніми днями спостерігачі ОБСЄ двічі потрапляли під обстріли на сході України; біля Щастя ніхто не потерпів, у Широкині був легко поранений уламками бетону один зі спостерігачів. За словами Дачича, він уже виписаний із лікарні.

Українські силовики і підтримувані Росією сепаратисти звинуватили одне одного в тих обстрілах. Самі спостерігачі ОБСЄ не склали конкретної вини на жодну зі сторін.

XS
SM
MD
LG