Доступність посилання

ТОП новини

На суді у справі Сенцова-Кольченка заслуховують засуджених свідків


Олег Сенцов (п) і Олександр Кольченко у суді в російському Ростові-на-Дону, 21 липня 2015 року
Олег Сенцов (п) і Олександр Кольченко у суді в російському Ростові-на-Дону, 21 липня 2015 року

Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону допитує основних свідків і фігурантів справи Кольченка-Сенцова – раніше засуджених Олексія Чирнія і Геннадія Афанасьєва, які пішли на угоду зі слідством.

30 липня суд продовжує розглядати справу українського режисера Олега Сенцова і кримчанина Олександра Кольченка, яких звинувачують в організації терактів у Криму.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, прокурор у суді зачитав протокол допиту Чирнія. Від свідчень в суді він відмовився.

Раніше суддя відхилив клопотання адвокатів про відведення прокурора. Захист мотивував своє клопотання особистою зацікавленістю прокурора, оскільки він брав участь у справі Чирнія. Прокурор це заперечував і просив суд клопотання не задовольняти.

На попередньому засіданні суду, 29 липня, сторони допитали ключового свідка у справі Сенцова-Кольченка – Олександра Пирогова, який стверджує, що на прохання Олексія Чирнія, повинен був виготовити саморобні вибухові пристрої. Про свою співпрацю з Чирнієм Пирогов доповідав ФСБ Росії.

Олега Сенцова й Олександра Кольченка заарештували в травні 2014 року. ФСБ оголосила, що вони є членами забороненої в Росії української організації «Правий сектор». За версією слідства, вони планували вчинення диверсійно-терористичних актів у низці кримських міст. Кольченкоі Сенцов всі звинувачення відкидають, їхні прихильники називають справу політично мотивованою.

У справі були також заарештовані кримчани Олексій Чирній і Геннадій Афанасьєв. Обидва дали свідчення, пішли на угоду зі слідством, за що отримали пом’якшений термін – по 7 років позбавлення волі. За умовами угоди зі слідством, на процесі Чирній і Афанасьєв мають свідчити проти Сенцова і Кольченка.

XS
SM
MD
LG