Доступність посилання

ТОП новини

МЗС розкритикувало недопуск консула до Савченко


У дворі Донецького міського суду Ростовської області Росії, 30 липня 2015 року
У дворі Донецького міського суду Ростовської області Росії, 30 липня 2015 року

Міністерство закордонних справ висловило рішучий протест у зв’язку з відмовою Донецького міського суду Ростовської області Росії надати консулові України дозвіл на відвідання Надії Савченко.

Як мовиться в повідомленні МЗС, російський суд категорично відмовив у цьому до закінчення розгляду справи Савченко по суті та винесення відповідного заключного рішення.

Крім того, мовиться в заяві, міністерство вважає також неприйнятною позицію компетентних органів Росії, які утаємничували інформацію про місце перебування Савченко під час її переведення з Москви до Новочеркаська Ростовської області, де її нині утримують у слідчому ізоляторі.

«МЗС України звертає увагу на грубе порушення російською стороною загальновизнаних імунітетів Надії Савченко як члена ПАРЄ, закликає Росію неухильно дотримуватися Консульської конвенції між Україною та Росією від 15 січня 1993 року і вимагає негайного допуску консульських посадових осіб України до Надії Савченко, Олега Сенцова, інших незаконно утримуваних у Росії українських політв’язнів», – наголосили в міністерстві.

Раніше в четвер, 30 липня, в місті Донецьку Ростовської області Росії міський суд почав попередні слухання у кримінальній справі проти народного депутата України, члена Парламентської асамблеї Ради Європи Надії Савченко. Суд, зокрема, задовольнив клопотання її адвокатів про зміну підсудності справи з російського Донецька на Москву; це питання тепер має розглянути обласний суд у Ростові-на-Дону.

Перед тим місце перебування Надії Савченко було не відоме впродовж понад тижня її етапування з Москви до Ростовської області Росії.

Раніше Генеральна прокуратура Росії затвердила звинувачувальний висновок щодо Надії Савченко і направила справу до Донецького міськсуду Ростовської області. При цьому, за повідомленням Генпрокуратури, Савченко звинувачують за статтями Кримінального кодексу Росії про «вбивство» і «замах на вбивство» – йдеться про твердження Росії про нібито причетність українки до загибелі минулого року на Луганщині двох російських журналістів, що нелегально перебували в Україні і надавали інформаційну підтримку збройним сепаратистам, висвітлюючи їхні бойові дії проти українських силовиків.

У повідомленні Генпрокуратури Росії було згадано і про ще одне звинувачення, яке Савченко висували раніше, – що вона «на порушення встановленого порядку і свідомо» перейшла кордон до Росії, – але в переліку статей, за якими її звинувачують нині, «незаконного перетину кордону» вже немає.

Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили Надію Савченко в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Савченко теж відкидає всі звинувачення.

Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

XS
SM
MD
LG