Доступність посилання

ТОП новини

США підтримують відведення озброєнь калібру менше за 100 міліметрів від лінії зіткнення на Донбасі


©Shutterstock
©Shutterstock

США підтримують підписання угоди про відведення від лінії зіткнення на Донбасі озброєнь калібру менше за 100 міліметрів. Про це повідомив у четвер офіційний представник Держдепартаменту США Марк Тонер.

«Ми рішуче підтримуємо заклик президента України Петра Порошенка підписати угоду про відведення від лінії зіткнення озброєнь калібру менше за 100 міліметрів на сході України. Ми закликаємо всі сторони виконувати таку угоду», – сказав Тонер на щоденному брифінгу.

Він також нагадав, що мінські угоди передбачають широкий спектр вимог, яких має дотримуватися Росія і підтримувані нею сепаратисти.

«Ми закликаємо Росію і підтримуваних нею сепаратистів припинити свою агресію і виконувати свої мінські зобов'язання, зокрема повне припинення вогню, безперешкодний доступ для спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, а також виведення іноземних військ і техніки, створення умов для контролю Україною свого міжнародного кордону і звільнення всіх заручників», – додав Тонер.

18 липня угруповання «ДНР» оголосило про рішення відвести від лінії зіткнення сторін озброєння калібру менше за 100 міліметрів. 20 липня сепаратисти повідомили про відведення п’яти танків і 77 БМП. СММ ОБСЄ це не підтвердила. Київ також поставив під сумнів ці заяви, нагадавши, що раніше сепаратисти кілька разів «демонстрували» відведення озброєнь представникам ОБСЄ, а потім повертали техніку назад і продовжували обстріли.

21 липня контактна група з врегулюванню ситуації на Донбасі під час засідання в Мінську погодила текст угоди про поетапне відведення танків, бронетранспортерів і озброєнь калібру менше за 100 міліметрів від лінії зіткнення. Невдовзі після зустрічі президент Петро Порошенко наголосив, що українській стороні вдалося домогтися на зустрічі схвалення і підтримки пропозиції України відвести від лінії зіткнення артилерію й міномети калібру менш як 100 міліметрів і танки. За словами президента, встановлений дуже твердий термін підписання домовленості про це – до 3 серпня, після чого вона має бути виконана протягом 10 днів.

XS
SM
MD
LG