Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: сепаратисти повідомили про 100 тонн підручників для Луганська в російському «гумконвої»


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє, що луганські сепаратисти заявили про надходження у складі останнього наразі «гуманітарного конвою» з Росії ста тонн підручників.

Як повідомила Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, в четвер, 30 липня, її члени відвідали в окупованому Луганську чотири склади, де спостерігали за розвантаженням 45 вантажівок із так званою «гуманітарною допомогою» з Росії. Відповідальний за склади сепаратист сказав спостерігачам, що у складі «конвою» було 408 тонн продуктів, 44 тонни медикаментів і медичних потреб, а також 100 тонн шкільних підручників.

Того дня, в четвер, інша місія ОБСЄ, Спостережна місія на російських пунктах пропуску «Гуково» й «Донецьк» у Ростовській області Росії, повідомляла, що через «Донецьк» Росія ввела в Україну частину цього «конвою» з 52 машин, із яких вантажівок було 46. Саме через російський «Донецьк» ідуть поставки до Луганська. При цьому, повідомили тоді в ОБСЄ, з тих вантажівок 45 було звичайних, а одна була рефрижератором.

Іншу частину таких «гумконвоїв», до окупованого Донецька, Росія вводить через пункт пропуску «Матвеєв Курган», куди спостерігачів ОБСЄ не допускає.

У Росії заявляли, що загалом у складі нинішнього, вже 34-го «гумконвою» було понад 100 автомобілів, які везли понад 1 тисячу тонн «гуманітарних вантажів», зокрема ліки, харчі і навчальну літературу.

Україна щоразу наголошує, що всі ці «гумконвої» Росія вводить в Україну незаконно, без згоди уряду України, з порушенням національного законодавства і загальновизнаної міжнародної практики, а переміщувані вантажі, такі як, зокрема, підручники за російськими шкільними програмами, які нині насаджують на окупованих територіях, часто взагалі не можуть бути визнані гуманітарними.

XS
SM
MD
LG