Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко заявив про підготовку «дорожньої карти» для автономії кримських татар в українському Криму


Президент України Петро Порошенко заявив про плани напрацювання «дорожньої карти» щодо надання Криму як історичній батьківщині кримськотатарського народу статусу національно-територіальної автономії у складі української держави. Про це йдеться у зверненні Порошенка до учасників Другого Всесвітнього конгресу кримських татар, що проходить сьогодні в турецькій Анкарі.

«Україна разом із нашими міжнародними партнерами докладатиме всіх зусиль задля відновлення законності на півострові та повернення української влади у Крим… У наших планах – розробка «дорожньої карти» щодо надання Криму – історичній батьківщині кримськотатарського народу – статусу національно-територіальної автономії у складі Української держави», – мовиться у зверненні Порошенка.

Президент висловив вдячність, зокрема, діаспорі кримських татар в інших країнах за «беззастережну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України».

1 і 2 серпня в турецькій столиці Анкарі проходить Другий Всесвітній конгрес кримських татар щодо координації подальших дій кримських татар в умовах незаконної анексії Криму, а також порушення їхніх прав, свобод і загрози національного винищення. Участь у заході беруть численні делегації із 12 країн світу, зокрема політичні діячі, посли, представники дипломатичних місій, науковці, журналісти з України, країн ЄС, США, Канади, Туреччини, Узбекистану, Росії.

Невдовзі після рішення провести Всесвітній конгрес кримських татар у Туреччині окупаційна російська влада Криму почала кампанію перешкоджання потенційним його учасникам у виїзді за межі півострова. Російські спецслужби в Криму практично щодня викликають на допити у «справі 26 лютого» активістів кримських татар. Їм заборонено виїжджати за межі півострова, тому вони записали відеозвернення до гостей і делегатів форуму.

Відразу після анексії Кримського півострова Росією торік навесні і до сьогодні близько 15 тисяч кримських татар вимушено покинули Крим. Також лідерам кримськотатарського народу заборонено в’їзд до Криму, а органи самоврядування кримських татар – Курултай та Меджліс – позбавлені можливості проводити свою діяльність, оскільки їхні активи конфісковані.

XS
SM
MD
LG