Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв не виключив появу в майбутньому військових формувань кримських татар на півострові


Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв на Другому всесвітньому конгресі кримських татар, Анкара, Туреччина, 1 серпня 2015 року
Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв на Другому всесвітньому конгресі кримських татар, Анкара, Туреччина, 1 серпня 2015 року

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, не виключив в майбутньому участі кримських татар у військовому об’єднанні для захисту півострова. Про це Джемілєв сказав, виступаючи перед учасниками Другого Всесвітнього конгресу кримських татар в турецькій Анкарі.

«Ми плануємо розміститися в Херсоні, разом з представниками інших меншин. Можлива наша участь у військовому об'єднанні, яке буде скероване на боротьбу. Після порятунку півострова від окупантів, можливо, такі підрозділи будуть контролювати засоби безпеки на півострові», – сказав Джемілєв.

Він також додав, що кримськотатарський народ після повалення окупаційного російського режиму домагатиметься автономії у складі України.

«Подальша боротьба буде спрямована на створення кримськотатарської автономії у складі України. Всі будуть ставитися з повагою до забезпечення прав кримських татар. Тому ми хочемо і закликаємо всіх представників кримськотатарської діаспори до роботи і створення національної автономії у складі України. Ми переможемо, я впевнений», – сказав лідер кримськотатарського народу.

Раніше у зверненні до делегатів конгресу і президент Петро Порошенко заявив про напрацювання «дорожньої карти» щодо надання статусу Криму, як історичній батьківщині кримськотатарського народу, національно-територіальної автономії у складі української держави.

1 і 2 серпня в турецькому місті Анкара проходить Другий Всесвітній конгрес кримських татар щодо координації подальших дій кримських татар в умовах незаконної анексії Криму, а також порушення їхніх прав, свобод і загрози національного винищення. Участь у заході беруть численні делегації із 12 країн світу, зокрема політичні діячі, посли, представники дипломатичних місій, науковці, журналісти з України, країн ЄС, США, Канади, Туреччини, Узбекистану, Росії.

XS
SM
MD
LG