Доступність посилання

ТОП новини

У справі Сенцова-Кольченка в Росії допитують «засекреченого свідка»


Олег Сенцов під час судового засідання, ілюстративне фото
Олег Сенцов під час судового засідання, ілюстративне фото

У Росії суд у справі українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка, яких звинувачують в організації терактів у Криму, розпочав допит «засекреченого свідка».

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, на засіданні Північнокавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону, розпочався допит «засекреченого свідка «Іванова», він дає свідчення з іншої кімнати, голос змінений, навесні 2014 року свідок працював у ФСБ.

На попередньому засіданні в суд доставили для надання свідчень засудженого Геннадія Афанасьєва, який раніше визнав свою провину і погодився співпрацювати зі слідством. Під час засідання 31 липня він заявив, що давав свідчення під тиском, і відмовився від них. Інший засуджений у цій справі Олексій Чирній відмовився давати свідчення, пославшись на 51 статтю Конституції Росії, але зазначив, що підтверджує все сказане на стадії слідства.

Афанасьєв і Чирній були заарештовані разом з Кольченком і Сенцовим, але дали свідчення, за що отримали пом’якшений термін – по 7 років позбавлення волі. За умовами угоди зі слідством, на процесі Чирній і Афанасьєв повинні давати свідчення проти Сенцова і Кольченка.

За обвинувальним висновком російських прокурорів Сенцова, зокрема, звинувачують у підпалі офісу «Єдиної Росії», та «Російської общини Криму», намірах підірвати пам'ятник Леніну в Сімферополі, приналежності до «Правого сектору» та впливу на органи влади з метою «виходу Криму зі складу Росії». Кольченка – в «участі у терористичному співтоваристві і здійсненні теракту». Обоє ці звинувачення заперечують. Термін покарання за звинуваченнями для Сенцова може сягати 20 років ув’язнення, а для Кольченка – 10.

Сенцова і Кольченка заарештували в травні 2014 року.

XS
SM
MD
LG