Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура підозрює в держзраді військового в Криму, який перейшов на службу Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Військова прокуратура оголосила підозру в державній зраді колишньому командиру однієї з військових частин Повітряних сил Збройних сил України в Криму, який зараз очолює комендатуру Чорноморського флоту збройних сил Російської Федерації.

«Військовою прокуратурою Вінницького гарнізону Центрального регіону України в установленому законом порядку повідомлено про підозру колишньому командиру однієї з військових частин Повітряних сил Збройних сил України, яка дислокувалася в Криму і здійснювала прийняття та обслуговування літальних апаратів тактичної авіації, у вчиненні злочинів, передбачених частиною 1 статті 111 (державна зрада), частиною 1 статті 408 (дезертирство) та частиною 2 статті 402 (непокора) Кримінального кодексу України», – йдеться в повідомленні прес-служби Генпрокуратури.

За даними прокуратури, цей командир військової частини підозрюється в тому, що в березні 2014 року вчинив державну зраду, а саме: сприяв переходу особового складу військової частини до лав збройних сил Росії, а в подальшому не виконав накази про передислокацію особового складу ввіреної частини, військової техніки та майна на материкову частину України.

«Більше того, він, зрадивши українському народові та військовій присязі, на даний час проходить службу на посаді начальника комендатури у збройних силах Російської Федерації», – наголошують у прокуратурі.

Наразі військовослужбовця оголошено у розшук.

У лютому 2014 року невідомі озброєні люди, яких називали «зеленими чоловічками», захопили головні державні установи Автономної Республіки Крим і підняли російський прапор. Крім того, «зелені чоловічки», яких також називали «ввічливими людьми», блокували українські військові частини.

16 березня 2014 року на території Криму й міста Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія заявила про включення Криму до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала.

Пізніше президент Росії Володимир Путін зізнався, що «зелені чоловічки» – російські військові.

XS
SM
MD
LG