Доступність посилання

ТОП новини

Український корабель, пошкоджений під час анексії Криму, відновив бойові можливості – Міноборони


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Українські Військово-морські сили відновили ще одну бойову одиницю флоту – пошуково-рятувальне судно «Донбас», яке у лютому-березні 2014 року під час анексії Криму Росією захопили і заблокували російські військові, повідомляють в українському Міноборони.

«За період перебування у блокаді корабель отримав значні пошкодження матеріальної частини. Враховуючи те, що одним із пріоритетних завдань ВМС Збройних сил України є відновлення бойових можливостей корабля і вдосконалення його матеріально-технічної бази, на «Донбасі» за участі особового складу проводились ремонтно-відновлювальні роботи», – мовиться у повідомленні Міноборони, опублікованому у неділю, 8 серпня.

Після розблокування у Криму 17 квітня 2014 року «Донбас» перевели до порту Одеси.

Як зазначили у Міноборони, пошуково-рятувальне судно після ремонту вийшло у море з метою проведення ходових випробувань головних і допоміжних механізмів судна і вдосконалення морської майстерності екіпажу.

При цьому в українському оборонному відомстві наголошують, що у море виходив уже оновлений екіпаж, основу якого складають військовослужбовці-контрактники. Тому завдання у морі виконували як ті військовослужбовці, які вийшли з тимчасово окупованого Криму, так і ті, хто вже в Одесі вступив на службу до українських ВМС.

У Міноборони додали, що вже незабаром пошуково-рятувальне судно «Донбас» повною мірою буде готове виконувати завдання за призначенням.

Після анексії Криму Росією Україна вивела свій флот з півострова.

2014 року, у ніч на 6 березня, для того, щоб кораблі ВМС України не змогли вийти у море, російські військові на виході з озера Донузлав затопили великий протичовновий корабель «Очаков», рятувальне водолазне судно «Шахтар» і два судна забезпечення.

Раніше повідомлялося, що до інших портів України з портів тимчасово окупованого Криму після розблокування вивели 35 кораблів, катерів і суден українських ВМС.

Наприкінці лютого – на початку березня 2014 року перекинуті з Росії та кримських баз Чорноморського флоту Росії війська без розпізнавальних знаків окупували Кримський півострів.

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала.

XS
SM
MD
LG