Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов звинуватив Росію в намаганні прибрати місію ОБСЄ підпалом її машин


В Донецьку спалили автомобілі ОБСЄ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов, коментуючи підпал автомашин місії ОБСЄ в Донецьку, заявив, що головною метою Росії є прибрати міжнародних спостерігачів із окупованої території.

На його думку, це потрібно Москві, щоб безконтрольно вести вогонь по українській території та готувати свої збройні сили до наступальних операцій, повідомила прес-служба РНБО.

За його словами, демонстративним підпалом машин місії Організації з безпеки і співпраці в Європі «Росія та її маріонетки» доповнили збільшення кількості обстрілів із використанням важкої артилерії та систем залпового вогню.

«Тим самим Росія та підконтрольні їй терористичні угруповання на Донбасі роблять усе, щоб зірвати можливість урегулювання конфлікту мирним шляхом», – сказав секретар РНБО.

Цей підпал – це «демонстрація зневаги Москви до міжнародних організацій та до її міжнародних зобов’язань», додав Турчинов.

Раніше в неділю, 9 серпня Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні повідомила, що вночі в Донецьку спалили чотири її автомобілі, ще три були пошкоджені частково. Але, наголосили в місії, незважаючи на це, вона на цьому етапі ще не планує виходити з Донецька. Відповідальність за підпал у місії поклали на «тих, хто контролює Донецьк». «Мабуть, є такі, що бажають, щоб ОБСЄ перестала доповідати про те, що відбувається в Донецьку», – заявили в місії.

У Міністерстві закордонних справ підпал автомашин місії ОБСЄ, як і організовані протести біля місця розташування місії в окупованому Донецьку попередніми днями, назвали «ганебною спробою» залякати спостерігачів і не дати їм можливості виконувати важливі функції. Речник адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник вважає, що автомобілі місії ОБСЄ в Донецьку спалили прихильники бойовиків. «Ми знаємо, що представники ОБСЄ останнім часом дають багато інформації, яка невигідна незаконним збройним формуванням, які окупували Донецьк. Очевидно, що це справа їхніх поплічників, які не зацікавлені, щоб Україна і світова спільнота дізналася про всі незаконні дії бойовиків на окупованих територіях», – заявив він.

Сепаратисти зі збройного угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним, зі свого боку, заявили, що «обурені» підпалом, і звинуватили в ньому «українських диверсантів».

СММ ОБСЄ в Україні працює на всій території держави, за винятком Криму і частини окупованих територій Донбасу, куди її не допускає фактична окупаційна влада. При цьому її діяльність на сході України викликала багато нарікань із усіх сторін конфлікту в регіоні, які звинувачували місію в необ’єктивності на користь іншої сторони.

XS
SM
MD
LG