Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС засудили вандалізм щодо машин місії ОБСЄ в Донецьку


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України рішуче засудило акт вандалізму, як воно назвало знищення й пошкодження автомашин Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в окупованому Донецьку.

У Києві наголосили на неприпустимості будь-яких кроків, що загрожують безпеці чи обмежують діяльність спостерігачів, і закликали всіх підписантів мінських домовленостей поважати мандат СММ ОБСЄ і забезпечити їй вільний і безперешкодний доступ до всієї території окремих районів Донецької та Луганської областей, включно з усіма ділянками українсько-російського кордону.

У заяві МЗС також повторена позиція, яку висловив раніше директор департаменту політики і комунікацій міністерства Олексій Макеєв: «Розцінюємо цей акт як чергову спробу підконтрольних Росії бойовиків залякати міжнародних спостерігачів СММ ОБСЄ та змусити місію припинити фіксацію порушень бойовиками мінських домовленостей».

Раніше в неділю, 9 серпня Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні повідомила, що вночі в Донецьку спалили чотири її автомобілі, з них три повністю, ще три були пошкоджені частково. Але, наголосили в місії, незважаючи на це, вона на цьому етапі ще не планує виходити з Донецька. Відповідальність за підпал у місії поклали на «тих, хто контролює Донецьк». «Мабуть, є такі, що бажають, щоб ОБСЄ перестала доповідати про те, що відбувається в Донецьку», – заявили в місії.

В Донецьку спалили автомобілі ОБСЄ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00

У Міністерстві закордонних справ підпал автомашин місії Організації з безпеки і співпраці в Європі, як і організовані протести біля місця розташування місії в окупованому Донецьку попередніми днями, назвали «ганебною спробою» залякати спостерігачів і не дати їм можливості виконувати важливі функції. Речник адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник вважає, що автомобілі місії ОБСЄ в Донецьку спалили прихильники бойовиків. «Ми знаємо, що представники ОБСЄ останнім часом дають багато інформації, яка невигідна незаконним збройним формуванням, які окупували Донецьк. Очевидно, що це справа їхніх поплічників, які не зацікавлені, щоб Україна і світова спільнота дізналася про всі незаконні дії бойовиків на окупованих територіях», – заявив він.

Сепаратисти зі збройного угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним, зі свого боку, заявили, що «обурені» підпалом, і звинуватили в ньому «українських диверсантів».

СММ ОБСЄ в Україні працює на всій території держави, за винятком Криму і частини окупованих територій Донбасу, куди її не допускає фактична окупаційна влада. При цьому її діяльність на сході України викликала багато нарікань із усіх сторін конфлікту в регіоні, які звинувачували місію в необ’єктивності на користь іншої сторони.

XS
SM
MD
LG