Доступність посилання

ТОП новини

Російському виконавцеві П’єсі відмовили у в’їзді – Одеська ОДА


За рекомендацією Одеської обласної державної адміністрації Служба безпеки України та Прикордонна служба України відмовили у в’їзді на територію країни російському виконавцеві Стасові П’єсі, повідомили в ОДА.

Причиною такої рекомендації щодо виконавця стала «його підтримка окупації Криму та оскаженілої пропутінської пропаганди», мовиться в повідомленні.

«Україна вітає приїзд порядних російських артистів, музикантів, туристів, інвесторів, але всім тим, хто підтримує окупаційний режим, в’їзд на нашу територію закритий», – заявили в облдержадміністрації.

У Міністерстві культури України в суботу, 8 серпня повідомляли, що попереднього дня, у п’ятницю, 7 серпня Служба безпеки України передала міністерству список із 14 іноземних діячів культури, головно російських, дії яких створюють загрозу національній безпеці, але в ньому Станіслава (Стаса) П’єхи ще немає. Наразі до нього ввійшли Володимир Кучеренко, Єгор Холмогоров, Михайло Хазін, Олег Газманов, Йосип Кобзон, Валерія Перфілова, Йосип Пригожин, Сергій Безруков, Михайло Боярський, Микола Расторгуєв, Іван Охлобистін, Михайло Пореченков, Григорій Лепс та Жерар Депардьє (останній має громадянства Франції і Росії).

При цьому в міністерстві наголосили, що цей затверджений перелік буде розширюватися.

Мінкульт іще в лютому надіслав до Міністерства закордонних справ і Служби безпеки України список із уточненими даними про 117 діячів культури Росії, які, за повідомленням міністерства, «публічно підтримали анексію Криму та воєнну агресію проти України, висловлювали заперечення державного суверенітету та незалежності України і щодо яких пропонувалося застосувати обмежувальні заходи відповідно до закону України «Про санкції», ухваленого парламентом у 2014 році».

А в липні громадські активісти склали та передали до Міністерства культури перелік із 567 діячів культури – іноземців, які зробили публічні антиукраїнські заяви, з вимогою громадськості заборонити присутність цих осіб у телерадіопросторі України. До нього, крім росіян, потрапив і Депардьє. Цей список Мінкульт теж направив до СБУ, Ради національної безпеки і оборони і Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з проханням опрацювати цей перелік щодо можливості визнати і вказаних у ньому осіб такими, що створюють загрозу національній безпеці України.

Натомість Міністерство культури розпочало формування «Білого списку» діячів культури, митців, художників різних країн, які, як повідомили в Мінкульті, «сказали однозначне «так» територіально цілісній, суверенній та демократичній Україні і відповіли «ні» агресії, окупації та анексії». Цей список, кажуть у міністерстві, – «знак подяки та поваги до тих громадян іноземних держав, які не побоялися стати на сторону правди, справедливості та простого людського сумління». Міністр культури В’ячеслав Кириленко висловив думку, що митцям із «Білого списку» треба б надавати максимальне сприяння в їхній творчій діяльності на території України в разі виникнення такої потреби. На цей час у «Білому списку» 34 діячі, і його теж будуть розширювати.

XS
SM
MD
LG