Доступність посилання

ТОП новини

АТО: загинув один військовий, українські позиції обстріляли з «Урагана»


Андрій Лисенко, архівне фото
Андрій Лисенко, архівне фото

За минулу добу внаслідок бойових дій один український військовослужбовець загинув, три були поранені, повідомив речник адміністрації президента України з питань антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко. Цих втрат сили АТО зазнали під Станицею Луганською і Старогнатівкою.

Речник наголосив, що незаконні збройні формування продовжують застосовувати важкі озброєння. Зокрема, на маріупольському напрямку, де епіцентром протистояння є українська лінія оборони від Богданівки до Старогнатівки між 1-ю та 3-ю годинами ночі противник провів чотири обстріли з реактивної артилерії, причому один із них – із потужної реактивної системи залпового вогню «Ураган». А вогонь зі 152-міліметрових гаубиць незаконні збройні формування вели і в темну, і у світлу пору доби.

Також на луганському напрямку не припинялися ворожі обстріли українських позицій біля Станиці Луганської, Щастя та Кримського. Там противник продовжує застосовувати в темну пору доби важке озброєння – 120-міліметрові міномети.

На донецькому напрямку зберігається неспокійна обстановка в районі Світлодарської дуги, повідомив Лисенко. Перестрілки між бойовиками та українськими військовими відбувалися і у темну пору доби, і вдень, а близько 13-ї години у вівторок відбулося пряме бойове зіткнення сил АТО з живою силою противника. «Бойовики рухалися на наші позиції прямо по автотрасі Дебальцеве – Артемівськ. Після 20-хвилинного бою окупанти відійшли», – сказав речник.

З іншого боку Світлодарського водосховища єдиною точкою напруження було селище Зайцеве Горлівської міськради. Там бойові дії розгорнулися тільки після 22-ї години, коли противник почав обстріл українських військ зі 120-міліметрових мінометів і стрілецької зброї.

Також ворожа артилерія відпрацювала по українських військах, що обороняють село Троїцьке у цьому ж районі. «Слід відзначити, що 152-міліметрові гаубиці незаконних збройних формувань вели вогонь з Ясинуватої, тобто вздовж лінії фронту», – звернув увагу Лисенко.

За його словами, на західних околицях Донецька ситуація також загострюється. «Вчорашня доба запам’яталася активною роботою ворожої бронетехніки (танків і БМП) біля Опитного, яка висунулася на передову в районі Донецького аеропорту. Також бойовики вперше за останні місяці застосували на цих рубежах реактивну артилерію. Ворожі «Гради», що теж розгорнуті в місті Ясинувата, обстріляли українські війська під Красногорівкою, яка розташована щонайменше за 25 кілометрів від місця пуску ракет», – повідомив речник.

Донецькі сепаратисти своїх цілісних зведень іще не оголошували. Вони заявляють, зокрема, про обстріли з боку українських силовиків протягом попередніх дня й ночі Куйбишевського району Донецька, Макіївки, очисних споруд біля Докучаєвська чи села Миколаївка Тельманівського району.

Луганські сепаратисти заявили, що українські силовики протягом попередньої доби двічі порушили режим припинення вогню, обстрілявши селище Молодіжне і перехрестя біля села Трьохізбенки.

За мінськими домовленостями, на лінії контакту ще від 15 лютого має діяти режим припинення вогню, а важкі озброєння мали бути відведені. Проте перестрілки і обстріли, і з застосуванням «відведених» озброєнь, тривають постійно. Сторони звинувачують одна одну в порушеннях і провокаціях.

XS
SM
MD
LG