Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: членів комісії антикорупційного агентства обиратимуть повторно


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Для обрання членів конкурсної комісії Національного агентства з запобігання корупції оголосять повторний конкурс. Про це на засіданні уряду заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Для того, щоб Національне антикорупційне агентство, яке буде створене і яке має на меті здійснення превентивної діяльності щодо забігання корупції, а це перевірка декларацій і стилю життя держслужбовця, ми разом з громадськими організаціями і разом з членами конкурсної комісії прийняли абсолютно правильне рішення змінити положення про порядок обрання членів конкурсної комісії. Уряд вітає рішення членів комісії щодо складання повноважень і пропонує провести новий прозорий конкурс на обрання членів конкурсної комісії Національного антикорупційного агентства», – сказав прем’єр.

Для того, щоб такий конкурс був проведений, Кабмін вже сьогодні внесе зміни до свого розпорядження, обіцяє Яценюк.

9 червня уряд затвердив комісію, яка відбиратиме кандидатів до Нацагентства з запобігання корупції.

До складу комісії увійшли заступник міністра Кабінету міністрів Роман Греба, представник президента в Кабміні Олександр Данилюк, голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко, представник громадської організації «Фонд «Відкрите суспільство» Роман Вереша, представник громадської організації «Україна ХХI» Олег Самусь, представник громадської організації «Інститут світової політики» Віктор Шлінчак, представник громадської організації «Молодіжне об'єднання Львівський євромайдан» Олександр Ружицький.

До складу конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції мають входити вісім кандидатів: чотири від громадських організацій і по одному від президента, Верховної Ради, Кабміну та Нацагентства з питань держслужби. Вони обиратимуть п’ятьох членів Нацагентства по запобіганню корупції.

Разом з тим, громадська організація Тransparency Іnternational Україна подала судовий позов проти секретаріату Кабінету міністрів щодо порушень під час виборів членів комісії. За словами представників організації, обрання вказаних кандидатів до конкурсної комісії відбулося з порушеннями встановленого порядку. По-перше, організації, які брали участь у зборах, мали надати Секретаріату Кабміну письмові підтвердження того, що мають мінімум рік практичного досвіду боротьби із корупцією. Утім, у них є підозра, що до зборів допустили всіх охочих.

Також, згідно заяви організації, для набору голосів були використані молодіжні громадські організації, деякі з яких зареєстровані за однаковими адресами.

XS
SM
MD
LG