Доступність посилання

ТОП новини

Жителі Дніпропетровська здають кров для важкопоранених бійців


Жителі Дніпропетровська масово здають кров для важкопоранених бійців, 12 серпня 2015 року
Жителі Дніпропетровська масово здають кров для важкопоранених бійців, 12 серпня 2015 року

У середу, 12 серпня, жителі Дніпропетровська масово здавали кров для бійців, поранених на Донбасі після загострення ситуації з обстрілами. Забір крові триває зранку на базі обласної станції переливання крові.

Акцію оголосили дніпропетровські волонтери спільно з медиками. За словами лікарів, здати кров для бійців прийшли десятки охочих.

Як розповіла Радіо Свобода заступник начальника медичної частини станції Валентина Кащак, зараз є нагальна потреба у крові всіх груп негативного резусу.

Головним «замовником» крові є обласна лікарня імені Мечникова, де лікують важкопоранених бійців. Як зазначила Валентина Кащак, на кожного пораненого, який потребує переливання, йде приблизно по 2 – 2,5 літра еритроцитів. Щоб лікарі могли виготовити одну таку «порцію», кров мають здати 8 донорів.

«Якщо є велика потреба у крові, ми залучаємо службу крові: окрім нашої станції, в області є дві станції й 11 відділень переливання крові, вони відгукуються, допомагають», – розповіла Кащак.

Узяту у донорів кров розділяють на плазму та еритроцити, плазму відправляють на заморожування та зберігання, еритроцити після апробації – до медичних закладів міста.

Серед донорів, які прийшли здати кров для бійців, переважна більшість – молоді люди. У четвер станція переливання крові обіцяє працювати до останнього відвідувача, щоб взяти кров в усіх охочих.

За останні 10 діб на Дніпропетровщину, до обласної лікарні імені Мечникова, доправили понад 40 поранених бійців із зони АТО. За даними з лікарні, більшість із них перебувають у реанімації, адже стан – важкий. Як розповіли лікарі, найбільше поранених прибуває наразі з луганського напрямку та з-під Пісків.

XS
SM
MD
LG