Доступність посилання

ТОП новини

Процес оновлення місцевої прокуратури саботують, але він невідворотний – Сакварелідзе


Давід Сакварелідзе, архівне фото
Давід Сакварелідзе, архівне фото

Посадові особи, які публічно обговорюють помилки у текстах тестів для прокурорів, саботують процес реформування структури в цілому, заявив на брифінгу в Києві заступник генерального прокурора України Давід Сакварелідзе.

«Ви самі це бачите, цих посадових осіб. Вони виступають у прямому ефірі. Вчора була одна заява. Зрозуміло, що система хворобливо ставиться до радикальних змін, але процес уже запущений і його неможливо зупинити», – наголосив Сакварелідзе.

За його словами, метою робочої групи ГПУ, яка проводить перевірку щодо тестування прокурорів, є зупинити процес реформування прокуратури. Також він заявив, що, за висновками Академії прокуратури України, всі помилки були виправлені.

«Смішно обговорювати помилки в тестах, коли мова йде про систему реформування прокуратури – того органу, який найбільше потерпає від корупції. У мене в руках постанова Академії прокуратури України, датована 15 травня, коли були видалені всі технічні або суттєві помилки в текстах. А якщо такі помилки будуть, то комісія буде зараховувати відповіді як правильні», – сказав він.

Раніше виконувач обов’язкі генерального прокурора України та його перший заступник Юрій Севрук заявив, що в тестах для прокурорів, які розробляє заступник генпрокурора Давід Сакварелідзе, знайшли суттєві порушення. Зокрема, за результатами службового розслідування було встановлено, що Сакварелідзе не отримав авторські права на тести та не отримав відповідне програмне забезпечення, також не були встановлені автори тестів та їхня кваліфікація, заявив Севрук.

Відбір на посади місцевих прокурорів та їхніх заступників розпочався 20 липня. На цей час прийом документів для участі в конкурсі завершено. Подати заявки на 700 вакансій вже встигли близько 6 тисяч охочих. З кінця серпня вони повинні пройти чотири етапи конкурсу: на знання законодавства, на логіку, психологічний тест та співбесіду, що транслюватиметься онлайн.

Усі 5 тисяч тестів для першого етапу конкурсу на знання законодавства, як і правильні відповіді до них, розміщені на сайті Генпрокуратури.

Заявки на прокурорські посади приймали у 5 спеціально створених центрах Києва, Львова, Одеси, Харкова і Дніпропетровська. Серед вимог до кандидатів – вища юридична освіта, не менш як п’ять років юридичного стажу або не менш як три роки стажу у прокуратурі.

XS
SM
MD
LG