Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов назвав фактичними бойовими діями останні обстріли на сході


Олександр Турчинов (с), архівне фото
Олександр Турчинов (с), архівне фото

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов назвав фактичним веденням бойових дій те, що протягом останньої доби позиції українських сил були обстріляні 153 рази.

Як сказав Турчинов, перебуваючи в секторі «Б» антитерористичної операції, цей день став «чорним рекордом» із дня підписання мінських угод.

За його словами, які наводить прес-служба РНБО, за останню добу двоє українських військових загинули, десять були поранені.

Як сказав Турчинов, є дані щодо передислокації та концентрації артилерії, бронетанкової техніки та особового складу російсько-сепаратистських угруповань безпосередньо біля українських оборонних рубежів, «що свідчить про підготовку ворогом наступально-штурмових дій». Він зазначив, що такі спроби прориву української оборони вже відбувались в Мар’їнці та в напрямі Новоласпи-Старогнатівки.

За його словами, найбільша кількість обстрілів із боку противника припадає на сектор «Б», а в епіцентрі бойових дій сектора «Б» розміщені українські позиції в районі Авдіївки, Опитного, Пісків та Водяного. «Обстріли здійснюються тут фактично цілодобово з застосуванням артилерії великого калібру та систем залпового вогню, заборонених мінськими домовленостями», – наголосив секретар РНБО, додавши, що це дуже ускладнює створення тут захисної інженерної інфраструктури оборонних рубежів.

Оглянувши нове озброєння та військову техніку, що передислоковується до зони проведення антитерористичної операції, Турчинов сказав, що, забезпечуючи Збройні сили України новою зброєю та військовою технікою, «ми формуємо в зоні проведення АТО активну оборону». Він також наголосив, що, посилюючи військовий потенціал, Україна чітко дотримується мінських угод.

«Ми будуємо активну оборону, – сказав секретар РНБО, – і наші військові готові не тільки захистити оборонні рубежі, а й у разі спроб прориву та наступу противника ефективно контратакувати ворога». Олександр Турчинов пояснив, що артилерія розміщується лише на відстані, узгодженій мінським протоколом. «Водночас активна оборона передбачає швидку і ефективну реакцію на будь-які провокації з боку ворога», – сказав він.

Останніми днями становище на лінії фронту на сході України значно загострилося, об’єднані сепаратистсько-російські війська посилили обстріли позицій українських військ, а також населених пунктів. Відбулося й кілька спроб наступу, що їх відбили українські силовики. Українські війська, які заявляють, що ведуть вогонь лише у відповідь, тільки пізно ввечері в понеділок, 10 серпня отримали від Генерального штабу Збройних сил дозвіл «адекватно протидіяти» цим обстрілам і нападам.

Росія, всупереч численним доказам присутності на Донбасі її регулярних військ, заперечує це, визнаючи тільки наявність там «добровольців».

XS
SM
MD
LG