Доступність посилання

ТОП новини

Геннадія Афанасьєва знову побили у СІЗО ФСБ – адвокат


Кримський політв'язень Геннадій Афанасьєв
Кримський політв'язень Геннадій Афанасьєв

Геннадій Афанасьєв, основний свідок звинувачення проти українських громадян Олега Сенцова та Олександра Кольченка, розповів, що у СІЗО ФСБ російського Ростова-на-Дону його побили. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив адвокат Олександр Попков, який відвідав Афанасьєва у СІЗО-1 Ростова-на-Дону, де слухають справу Сенцова-Кольченка.

За словами адвоката, 12 серпня він відвідав Афанасьєва у ростовському СІЗО, який розповів, що 6 серпня до нього приходив той самий оперативник ФСБ, який відвідував його у Північно-Кавказькому окружному військовому суді. Оперативник вимагав зізнатись, хто його змусив відмовитись від свідчень проти Олега Сенцова.

«Гена з ним не розмовляв, читав про себе молитви. Оперативник розлютився і сильно вдарив ззаду по гомілці. Дійсно, ззаду на ікрі я побачив велику гематому зелено-жовтого кольору, що вже розсмоктується. Я звернувся до Громадської спостережної комісії Ростовської області. Юрій Блохін і Олег Полікарпов відгукнулись на моє прохання. Сьогодні вони відвідали Афанасьєва, зафіксували на фото гематому, що вже зникає, при цьому Геннадій розповів їм ті ж обставини отримання синця. Крім того, медики СІЗО-1 підтвердили діагноз своєї довідкою та направили документи до Слідчого комітету», – повідомив адвокат.

Олександр Попков наголошує, що у події він бачить «безкарність і цинізм».

«Засудженого у серйозній справі регулярно відвідують адвокат і ОНК, велику увагу приділяють ЗМІ, а приходить такий оперативник ФСБ до СІЗО і прямо під відеокамерами зі злості штовхає людину. Тобто, він свідомо розуміє, що його ніхто не здасть, і можна творити все що завгодно з беззахисним ув'язненим», – додав він.

Засуджений у справі про нібито підготовку терактів у Криму Геннадій Афанасьєв заявив, що обмовив інших фігурантів справи через тортури.

Слухання у справі Сенцова-Кольченка проходять у Північно-Кавказькому окружному військовому суді у Ростові-на-Дону. Підсудні перебувають під арештом у Росії з весни 2014 року, коли був анексований Крим. Кольченку загрожує щонайменше 10 років, а Сенцову – 20. Обидва провину заперечують з дня їх затримання.

Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній були заарештовані разом із Кольченком і Сенцовим, але дали свідчення, за що отримали пом’якшений термін – по 7 років позбавлення волі. За умовами угоди зі слідством, на процесі Чирній і Афанасьєв мають свідчити проти Сенцова і Кольченка.

XS
SM
MD
LG