Доступність посилання

ТОП новини

Суд продовжив арешт екс-депутата з Криму, підозрюваного в держзраді


Василь Ганиш, архівне фото
Василь Ганиш, архівне фото

Дніпровський суд Києва продовжив до 13 жовтня арешт екс-депутату Верховної Ради Криму Василю Ганишу, якого підозрюють у держзраді. Про це проекту Радіо Свобода сайту Крим.Реалії повідомив представник прокуратури Криму, яка працює на території України, Назар Холодницький.

«Ми наполягали на продовженні арешту, оскільки він звинувачується в особливо тяжкому злочині і може сховатися від суду. Він не має місця проживання на території материкової України, тобто існує висока ймовірність того, що він втече », – сказав Холодницький.

У свою чергу адвокат екс-депутата Андрій Руденко на суді наполягав на скасуванні запобіжного заходу.

У коментарі для Крим.Реалії він заявив, що, на його думку, Ганиша слід було випустити з СІЗО у зв’язку з його станом здоров’я.

«По-друге, з моменту обрання запобіжного заходу, з 24 червня не з’явилося жодних нових обставин звинувачення, тому він просто там в СІЗО безцільно перебуває», – вважає Руденко.

Крім того, суд задовольнив клопотання адвоката про повернення обвинувального акту прокуратурі. Захист екс-депутата наполягав на цьому рішенні, оскільки в обвинувальному акті не були вказані пом’якшувальні обставини: стан здоров’я обвинуваченого, а також те, що 6 березня 2014 року в будівлі Верховної Ради Криму перебували озброєні російські військові.

Кримська прокуратура має намір оскаржити рішення суду про повернення обвинувального акту на доопрацювання.

«Твердження суду ми вважаємо необґрунтованими. У понеділок буде подана апеляція на це рішення. Я думаю, апеляційний суд розставить крапки над «і». Суд першої інстанції визнав, що у нас не викладені формулювання обвинувачення. Хоча формулювання виписано чітко і розписано за нормами КПК, як цього вимагає закон», – заявив Холодницький.

Прокуратура Криму передала обвинувальний висновок у справі Ганиша в суд 4 серпня.

28 квітня співробітники СБУ затримали Ганиша при виїзді з Криму. Його взяли під варту, оскільки він перебував у розшуку. Генпрокуратура підозрює екс-депутата у скоєнні державної зради.

За версією українських слідчих, Ганиш був одним із тих, хто голосував за проведення «референдуму» про статус Криму, чим сприяв зазіханням на територіальну цілісність України. Сам екс-депутат заявляє, що він був єдиним депутатом кримського парламенту, який проголосував проти проведення «референдуму». На його думку, звинувачення у державній зраді є необґрунтованими.

XS
SM
MD
LG