Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: ЗВТ з Україною запрацює з 1 січня 2016 року


©Shutterstock
©Shutterstock

Угода про зону вільної торгівлі між ЄС та Україною має набути чинності з 1 січня 2016 року, заявляють в Європейській зовнішньополітичній службі.

«Це не має змінитися і було визнане всіма сторонами під час тристоронньої зустрічі (ЄС, Україна, Росія) на рівні міністрів», – повідомили в Європейській зовнішньополітичній службі на запит Deutsche Welle.

Наступні переговори з цього питання між представниками Євросоюзу, України та Росії на міністерському рівні щодо цієї теми заплановані на 7 вересня у Брюсселі.

У четвер, 13 серпня, російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв підписав розпорядження про розширення переліку країн, щодо яких Росія застосувала контрсанкції. Список країн, щодо яких Росія вводить продовольче ембарго, поповнився п’ятьма державами, зокрема, до списку потрапили Албанія, Чорногорія, Ісландія, Ліхтенштейн та на «особливих умовах» – Україна. Продовольче ембарго щодо України набуде чинності у разі застосування Києвом економічної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Угода про зону вільної торгівлі є складовою Угоди про асоціацію, яку Україна і ЄС підписали 27 червня 2014 року. Політична частина угоди вже діє з початку нинішнього року в режимі тимчасового застосування ще до завершення ратифікації всіма сторонами. Економічна частина передбачає створення зони вільної торгівлі, однак її імплементацію відтермінували до 1 січня 2016 року.

Росія неодноразово висловлювала незадоволення щодо майбутнього втілення економічної частини Угоди про асоціацію України і ЄС.

XS
SM
MD
LG