Доступність посилання

ТОП новини

У США помер борець за громадянські права Джуліан Бонд


Джуліан Бонд
Джуліан Бонд

У США у віці 75 років помер ветеран американського руху за громадянські права Джуліан Бонд. Він помер у суботу, 15 серпня, від швидкоплинної хвороби, про характ якої не повідомляють.

Президент США Барак Обама вшанував пам’ять Джуліана Бонда і відзначив його зусилля, спрямовані на те, щоб «зробити Америку кращою».

У 1960 році Бонд разом з однодумцями заснував Студентський координаційний комітет ненасильницьких дій і кілька років керував зв’язками комітету з громадськістю. У 60-ті роки він очолював студентські протести проти дискримінації на півдні США.

У 1965 році Джуліан Бонд був обраний до Палати представників штату Джорджія, але його відмовилися привести до присяги через виступи проти війни у В’єтнамі. Верховний суд ухвалив, що законодавці Джорджії обмежили право Джуліана Бонда на свободу слова і зобов’язав їх надати йому місце у законодавчому органі.

На з’їзді Демократичної партії, що проходив у 1968 році у Чикаго, Бонд став першим афроамериканцем, висунутим у віце-президенти США, але був змушений зняти свою кандидатуру, оскільки був занадто молодий для цієї посади.

У 1986 році він балотувався у Палату представників США від Джорджії, але програв іншому поборникові громадянських прав – Джону Льюїсу.

З 1998 по 2010 рік Бонд був головою Національної асоціації за сприяння прогресу кольорового населення.

XS
SM
MD
LG