Доступність посилання

ТОП новини

Ростовський облсуд 21 серпня розглядатиме справу Савченко – адвокат


Надія Савченко
Надія Савченко

Ростовський обласний суд 21 серпня має визначити, який суд розглядатиме справу української громадянки Надії Савченко, повідомив один з її адвокатів Ілля Новиков у своєму Twitter.

«Слухання Ростовського облсуду про зміну підсудності у справі Савченко призначене на 10:00 21 серпня 2015 року», – написав він.

Захист Савченко домагається перенесення розгляду її справи в Москву, бо вважає, що в російському Донецьку, прикордонному з окупованою частиною України, проведення цього суду небезпечне для родичів Савченко і може призвести до обмежень на участь у процесі іноземних спостерігачів. Донецький міськсуд вирішив 30 липня, що це подання захисту Савченко має вирішити Ростовський облсуд.

Раніше Генеральна прокуратура Росії затвердила обвинувачувальний висновок щодо Надії Савченко і направила справу до Донецького міськсуду Ростовської області. При цьому, за повідомленням Генпрокуратури, Савченко звинувачують за статтями Кримінального кодексу Росії про «вбивство» і «замах на вбивство» – йдеться про твердження Росії про нібито причетність українки до загибелі минулого року на Луганщині двох російських журналістів.

У повідомленні Генпрокуратури Росії було згадано і про ще одне звинувачення, яке Савченко висували раніше, – що вона «на порушення встановленого порядку і свідомо» перейшла кордон до Росії, – але в переліку статей, за якими її звинувачують нині, «незаконного перетину кордону» вже немає.

Надія Савченко відкидає всі звинувачення. За даними захисту українки, наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили її в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказам, які надав захист, Савченко не могла бути причетна до загибелі журналістів, тому що потрапила в полон ще до їхньої смерті, це також підтвердили українські мобільні оператори. Вони кажуть, що телефони Савченко вже працювали на території бойовиків у момент убивства російських журналістів на сході України.

Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили Надію Савченко, яка брала участь в антитерористичній операції як військовослужбовець Збройних сил України, в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам.

XS
SM
MD
LG