Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація президента відмовилась від ідеї перепоховань у Парку вічної слави


Вічний вогонь на меморіальному комплексі «Парк вічної слави» у Києві
Вічний вогонь на меморіальному комплексі «Парк вічної слави» у Києві

Поховання у меморіальному комплексі «Парк вічної слави» в Києві останків двох невідомих солдатів – воїна-учасника АТО та воїна Другої світової війни – у рамках святкування Дня прапора та Дня незалежності не буде.

Також, як повідомили в Адміністрації президента, скасовано заміну дат при вході до монументу «1941 – 1945» на написи «Слава Україні», «Героям Слава» та запланований прямий ефір.

«Буде створено організаційний комітет і відбуватимуться відкриті слухання», – підтвердили у прес-службі Адміністрації президента.

Раніше ідея подвійного перепоховання викликала активне обговорення у соціальних мережах. Зокрема, обурення викликав факт, що перепоховання відбуватиметься без громадського обговорення та відкритого конкурсу.

«Ми виступаємо проти того, що це робиться в радянській традиції. Це класичне пропагандистське рішення, на жаль, яке не пройшло жодних громадських обговорень і легітимізації в суспільстві. Має бути консенсус», – пояснював волонтер «КиївАрхітектури», член ради громадських експертів конкурсу на спорудження меморіалу героям Небесної сотні Дмитро Гурін.

Ідея подвійного поховання з’явилась після того, як бійці 79-ї аеромобільної бригади 27 червня минулого року в районі населеного пункту Маринівка знайшли поховання невідомого солдата Другої світової війни.

«Виходячи з того, що ми знайшли, це був, найімовірніше, кулеметник, бо в нього в руках був диск від кулемета. При ньому були також певні особисті речі. Єдине, по чому можна було ідентифікувати, це те, що на бритві була літера «і». Також для самокруток була складена газета «Сталінградець», датована липнем 1943 року. Можна припустити, що цей солдат брав участь в операції, що тривала з 17 липня по 2 серпня того року», – розповідав про знахідку підполковник Збройних сил України Семен Колейник з позивним «Браво».

Тіло ж сучасного воїна АТО теж було знайдено на Донбасі і зараз є у Дніпропетровській області. Зразок його ДНК був забраний, але до цього часу його не ідентифікували і ніхто з родичів чи знайомих за зібраними генетичними даними не відгукнувся, повідомляли в Адміністрації президента.

У січні цього року Верховна Рада проголосувала за постанову щодо створення національного пантеону героїв, концепцію якого вже розробив Інститут національної пам’яті. Встановити його планують теж у центрі столиці на пагорбах Дніпра і перепоховати там найвизначніших діячів української історії.

XS
SM
MD
LG