Доступність посилання

ТОП новини

США висловили занепокоєння планованим продажем російських ракет Іранові


Машини зі складу ЗРК С-300ВМ «Антей-2500» на військовій виставці в Росії
Машини зі складу ЗРК С-300ВМ «Антей-2500» на військовій виставці в Росії

У Сполучених Штатах Америки занепокоєні планом продажу Іранові російських зенітних ракетних комплексів С-300, заявив речник Державного департаменту США Джон Кербі.

За його словами, ця позиція Вашингтона, що там виступають проти цього плану, відома й незмінна, і державний секретар Джон Керрі вже висловлював занепокоєння з цього приводу міністрові закордонних справ Росії Сергієві Лаврову.

Кербі додав, що продаж цих систем не потрапляє під міжнародні санкції ООН щодо Ірану, але США ще мають з’ясувати більше подробиць угоди, щоб встановити, чи не потрапляє цей продаж під їхні власні санкції проти Тегерана.

Раніше у вівторок, 18 серпня, в Ірані заявили, що Тегеран і Москва мають намір підписати договір про продаж цих комплексів наступного тижня.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, що знімає заборону на постачання до Ірану зенітно-ракетних комплексів С-300, у квітні – через півтора тижня по тому, як Іран і шість із провідних держав світу у принципі узгодили першу, політичну домовленість щодо суперечливої іранської ядерної програми перед тим, як пізніше, в липні, була укладена й остаточна угода про цю програму. Рішення Кремля зняти цю заборону різко розкритикували США, а також Ізраїль.

Контракт про постачання до Ірану російських зенітно-ракетних комплексів С-300ПМУ-1, укладений 2007 року, був зупинений указом тодішнього президента Росії Дмитра Медведєва і розірваний 2010 року після того, як Рада безпеки ООН запровадила санкції проти Ірану через його ядерну програму. При цьому в Росії наголошували, що ці ЗРК формально не підпадають під заборону за тими санкціями. У світі привітали тоді те рішення Росії, Іран висловив невдоволення.

За повідомленнями з Росії, тепер Москва пропонує Тегеранові цілком інший і сучасніший зенітно-ракетний комплекс, що теж має кодову назву С-300, а саме С-300ВМ, відомий також як «Антей-2500». Цей комплекс, на відміну від С-300ПМУ-1, може діяти не тільки для протиповітряної, а й для протиракетної оборони.

XS
SM
MD
LG