Доступність посилання

ТОП новини

Держслужба звинувачує Квіташвілі у невиконанні обов’язків і у смертях хворих


Олександр Квіташвілі
Олександр Квіташвілі

Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі не подбав про те, щоб вчасно організувати закупівлю медичних товарів і ліків для медзакладів, у результаті торги почалися у червні, а закупівлі – тільки у грудні минулого року, йдеться в акті перевірки роботи МОЗ, яку провела Національна агенція з державної служби.

До того ж, у МОЗ зволікали з відправленням за кордон важко хворих дітей і бійців АТО, в результаті кілька людей померли, заявив голова державної служби Костянтин Ващенко.

Зі свого боку, Олександр Квіташвілі подякував комісії за старанну роботу і водночас звинуватив частину її учасників у необ’єктивності. За словами міністра, до комісії включили депутатів Верховної Ради, які мають «особистий інтерес» щодо роботи МОЗ і питань, яких стосувалася перевірка, а це заборонено законом.

«Члени комісії не включили до своїх висновків інформації про те, як і від чого померли хворі, в чиїх смертях мене звинувачують. Частина з них була нетранспортабельна, частина – на останній стадії хвороби, неоперабельна. Частина – померла вже під час лікування за кордоном, яке ми організували», – сказав міністр.

За словами Квіташвілі, йому були незрозумілі наполегливі ініціативи частини депутатів (які потім увійшли до комісії) передати гроші для лікування бійців АТО у відання МОЗ, хоча в самому міністерстві бачили інше розв’язання ситуації. На думку міністра, закордонним лікуванням бійців краще опікуватися Міноборони, оскільки саме йому вони підпорядковуються, і саме це відомство краще знає їхню ситуацію. Віце-прем’єр Валерій Вощевський підтвердив, що нинішнє лікування поранених у закордонних клініках відбувається саме за таким принципом.

Що ж до зволікань із закупівлями, то Квіташвілі пояснив це реформуванням системи закупівель і тим, що нові закони й рішення міністерства проходять дуже довге погодження в інших відомствах, а до погодження закуповувати «по-новому» – юридично неможливо.

Участь окремих депутатів у комісії з розслідування роботи МОЗ Квіташвілі вважає «політичною грою» довкола його посади. Водночас він наголошує, що подібні перевірки мають проводитися і надалі, але «без участі людей, які мають особисту неприязнь до керівників міністерства».

2 липня парламентська фракція «Блок Петра Порошенка» ініціювала відставку керівництва Міністерства охорони здоров’я. Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я підтримав проект постанови про звільнення міністра Олександра Квіташвілі. Тоді ж стало відомо, що міністр охорони здоров’я подав у відставку.

Пізніше громадська рада Міністерства охорони здоров’я України висловила довіру главі відомства Олександру Квіташвілі.

Верховна Рада України питання про відставку міністра не розглядала.

XS
SM
MD
LG