Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін ліквідував департамент з питань Криму та Севастополя


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кабінет міністрів ліквідував департамент з питань Криму та Севастополя. Про це йдеться у відповідній постанові на сайті українського уряду.

У документі зазначається про створення в межах граничної чисельності працівників секретаріату Кабміну України посади Урядового уповноваженого з питань Криму та Севастополя.

У постанові пояснюється, що уповноважений призначається на посаду і звільняється з посади за поданням прем’єр-міністра України.

Уповноважений представляє позицію Кабміну і забезпечує налагодження відносин з ООН, Організацією Ісламського співробітництва та іншими міжнародними, міждержавними, міжурядовими і неурядовими організаціями.

Також разом з іншими державними органами уповноважений повинен розробляти і здійснювати заходи щодо створення умов для повернення в Україн людей, які депортовані за національною ознакою, сприяти забезпеченню захисту прав і свобод людини та культурної спадщини на тимчасово окупованій території Криму і Севастополя.

До компетенції уповноваженого включено забезпечення взаємодії між органами виконавчої влади та Меджлісом кримськотатарського народу.

Після анексії Криму Росією в березні 2014 року, в Херсоні функціонує постійне представництво президента України в Криму, прокуратура Криму при Генпрокуратурі України, яка зараз працює в Києві, а також Держслужба з питань Криму і Севастополя при уряді України.

Також в Україні працює офіс уповноваженого у справах кримськотатарського народу, який очолює Мустафа Джемілєв.

Наприкінці лютого – на початку березня 2014 року перекинуті з Росії та кримських баз Чорноморського флоту Росії війська без розпізнавальних знаків окупували Кримський півострів.

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія заявила, що включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала.

XS
SM
MD
LG