Доступність посилання

ТОП новини

Диппаспорти 89 колишніх посадовців і депутатів анулювали ще минулого року – Клімкін


Павло Клімкін, архівне фото
Павло Клімкін, архівне фото

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін уточнив, що дипломатичні паспорти 89 колишніх українських посадовців чи депутатів були анульовані ще минулого, 2014 року.

Як сказав він журналістам, МЗС нині оприлюднило перелік цих осіб у відповідь на численні запитання, що виникали останнім часом, і тим пішли на «певним чином безпрецедентний крок».

Раніше в четвер, 20 серпня на сайті МЗС з’явилося повідомлення, що міністерство анулювало дипломатичні паспорти загалом 89 колишніх українських посадовців і народних депутатів, серед яких колишній прем’єр-міністр Микола Азаров, колишній віце-прем’єр Борис Колесніков, колишні депутати Верховної Ради Олександр Єфремов, Володимир Олійник, Ігор Марков та інші.

У міністерстві наголосили, що цей список не є вичерпним.

У заяві МЗС мовилося, що ці паспорти були анульовані відповідно до положення про дипломатичний паспорт України, бо згадані громадяни втратили підстави для користування дипломатичним паспортом і не повернули паспортний документ до МЗС у передбачений законодавством строк.

Також в МЗС нагадали про обов’язок осіб, яким оформлено дипломатичний паспорт для здійснення службових відряджень за кордон, повертати цей паспортний документ для зберігання до МЗС у десятиденний строк після закінчення закордонного відрядження; порушення цієї вимоги є підставою для анулювання дипломатичного паспорта.

12 серпня на італійському курорті Санремо затримали колишнього народного депутата Ігоря Маркова на підставі міжнародного ордеру – в Україні йому інкримінують хуліганські дії в Одесі ще 2007 року, а він називає звинувачення політично мотивованим. 14 серпня італійський суд застосував щодо Маркова запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Як згодом стало відомо, затриманий Марков пред’явив поліції три паспорти: український, російський і український дипломатичний паспорт – останній, як з’ясували пізніше, був анульований минулого року.

XS
SM
MD
LG