Доступність посилання

ТОП новини

Чернігівські вибори виглядають як «проба пера» перед місцевими – Ємець


Леонід Ємець
Леонід Ємець

Масштаб і неприхованість підкупу під час виборів у 205-му окрузі свідчить, що така ситуація може повторитися на місцевих виборах по всій країні, сказав в ефірі Радіо Свобода народний депутат від «Народного фронту», заступник голови парламентського комітету з правосуддя Леонід Ємець.

«Звичайна логіка підказує, що таке повториться, тому що єдиний округ у країні, де відбуваються довибори в парламент, який однозначно стане центром уваги і політиків, і громадськості, і журналістів, перетворюють на ристалище між адмінресурсом і гречкою, роблять це, не боячись громадської думки, і після цього результат цих виборів легітимізується через ЦВК. Це настільки цинічно, що виглядає, дійсно, як «проба пера» – сказав депутат.

За словами Леоніда Ємця, правоохоронні органи зобов’язані розслідувати справи щодо підкупу незалежно від того, чи позиваються самі учасники виборів до суду, оскільки вибори є не цивільним, а державним процесом. «Це не обов’язок політичних партій доводити його (факт підкупу – ред.) в суді до кінця. Якщо злочин вчинений, прокуратура зобов’язана його взяти сама на розслідування і довести до кінця», – зазначив Ємець.

Водночас заступник генерального директора Комітету виборців України Наталія Линник прогнозує, що такі порушення будуть на місцевих виборах, але «чи будуть вони ефективними – це велике питання». На її думку, новий закон «Про місцеві вибори» є досить заплутаним, і «мало політтехнологів низової ланки розберуться в цих технологіях». «Партія може не виграти, і цей кандидат, який буде роздавати гречку, просто не пройде», – зазначила заступник голови КВУ.

Довибори до парламенту в 205-му одномандатному окрузі в Чернігові відбулися 26 липня. На окрузі була зареєструвалася рекордна кількість кандидатів – 91, але основне протистояння розгорнулось між Сергієм Березенком та Геннадієм Корбаном. Мережа «Опора» виступила з критикою виборчої кампанії обох кандидатів, заявляючи, що Березенко неодноразово підписував із виборцями так звані «соціальні угоди», а Корбан роздавав чернігівцям продуктові набори.

Після виборів «Опора» заявила, що проміжні вибори народного депутата України у 205-му окрузі в Чернігові відбулися з порушеннями, які могли суттєво вплинути на результати цих виборів.

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що за період передвиборчої кампанії у Чернігові на 205-му окрузі відкрили 57 кримінальних проваджень, серед них 8 – за фактом підкупу виборців, п’ять – за зверненнями про перешкоджання здійсненню виборчого права і три провадження – про викрадення виборчих бюлетенів.

XS
SM
MD
LG