Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК Білорусі: вперше кандидатом у президенти може стати жінка


Чинний президент країни Олександр Лукашенко
Чинний президент країни Олександр Лукашенко

У Білорусі вперше кандидатом на пост президента може стати жінка. Про це повідомила голова Центрвиборчкому країни Лідія Єрмошина, передає БЕЛТА.

За словами Лідії Єрмошиної, імовірно, у виборах братимуть участь п'ять кандидатів на вищу державну посаду. Це буде встановлено до 10 вересня, коли планується провести засідання ЦВК і зареєструвати їх. На даний момент відомо, що необхідний бар'єр у 100 тисяч підписів змогли подолати ініціативні групи п'яти потенційних кандидатів: на підтримку Олександра Лукашенка здано 1 мільйон 761 тисяча 145 підписів, Миколи Улаховіча − 159 тисяч 805, Сергія Гайдукевича − 140 тисяч 735, Віктора Терещенка − 130 тисяч 404, Тетяни Короткевич − 107 тисяч 299.

«Дуже рада при цьому, насамперед, за пані Короткевич, в силу того, що це перший можливий кандидат у президенти-жінка в історії сучасної Білорусі. Бажаю успіхів даному кандидату. Саме вона є тим новим, особливим поворотним моментом в історії виборів президента Республіки Білорусь − насамперед, тому що вона жінка», − зауважила Єрмошина.

Президентські вибори в Білорусі 2015 року — чергові 6-ті вибори президента Республіки Білорусь відбудуться у середу 11 жовтня 2015 року.Президентські вибори в Білорусі відбувалися в 1994, 2001, 2006 і 2010 роках. На всіх цих виборах перемагав Олександр Лукашенко. У 2010 році в результаті розгону акцій проти фальсифікацій виборів і подальших арештів кримінального переслідування зазнали близько 40 громадських активістів, а також деякі опозиційні політики і п'ять з десяти суперників Олександра Лукашенка в боротьбі за президентське крісло. Колишній кандидат у президенти Микола Статкевич продовжує відбувати тюремний термін

XS
SM
MD
LG