Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко помилував 6 політв'язнів та екс-кандидата у президенти


Президент Білорусі Олександр Лукашенко помилував 6 білоруських політв'язнів. Про це повідомляє Белорусский партизан з посиланням на прес-службу президента Білорусі.

«Виходячи з принципу гуманізму, президент Білорусі ухвалив рішення про помилування та звільнення з місць позбавлення волі Миколи Дєдка, Ігоря Олінєвіча, Миколу Статкевича, Євгенія Васьковича, Артема Прокопенка та Юрія Рубцова», − йдеться у повідомленні.

«Микола Статкевич, мабуть, один з найвідоміших політв'язнів у Білорусі. Сьогодні це єдиний екс-кандидат у президенти, який потрапив до в'язниці і не погодився написати прохання про помилування», − зазначає ЗМІ.

У день виборів по закінченні акції протесту на площі Незалежності в Мінську, жорстоко розігнаної спецназом, Статкевича затримали, в СІЗО КДБ він відмовився від дачі показань і оголосив голодування на 23 дня.

Статкевича звинуватили в організації масових заворушень, в суді своєї провини він не визнав. 26 травня 2011 Статкевича засудили на 6 років позбавлення волі в умовах посиленого режиму. 12 січня 2012 рішенням суду умови відбування покарання змінили на більш жорсткі, і його перевели з Шкловський колонії у в'язницю № 4 Могильова.

Миколу Дєдка засудили у справі анархістів. Васьковича затримали за підозрою в спробі підпалу будівлі КДБ у Бобруйську за допомогою пляшок із запальною сумішшю у жовтні 2010 року. Разом з ним на лаві підсудних опинилися Артем Прокопенко і Павло Сиромолот. Ігоря Оліневіча засудили у справі анархістів у 2011 році на вісім років позбавлення волі в колонії посиленого режиму.

XS
SM
MD
LG