Доступність посилання

ТОП новини

СЗР теж заявила про плани бойовиків здійснити провокації і звинуватити Україну


Сепаратисти з так званого «батальйону «П’ятнашка» на навчаннях у Донецьку, фото 19 серпня 2015 року
Сепаратисти з так званого «батальйону «П’ятнашка» на навчаннях у Донецьку, фото 19 серпня 2015 року

Служба зовнішньої розвідки України теж заявила про плани бойовиків організувати на День Незалежності 24 серпня низку провокацій із обстрілами захоплених ними ж населених пунктів із важких озброєнь і звинуваченням у цьому української сторони через російські засоби інформації.

«Українська розвідка здобула інформацію про наміри терористів обстріляти зі зброї, застосування якої заборонено положеннями мінських угод (реактивні системи залпового вогню і зброю калібру понад 120 або 100 міліметрів), населені пункти в районі Донецька. Згідно з задумом, російські ЗМІ одразу звинуватять у цьому Збройні сили України, оскільки до них нібито «випадково» потрапить «аматорська» відеозйомка того, як люди в українській військовій формі розгортають артилерійські установки і здійснюють обстріл», – мовиться в заяві СЗР.

«Особливо цинічно виглядають наміри авторів провокації здійснити її в день державного свята України і під час переговорів президента України з лідерами Німеччини і Франції щодо майбутнього мирного врегулювання на сході України», – заявили в розвідці.

Служба зовнішньої розвідки «застерігає ініціаторів і потенційних учасників провокації від вчинення такого цинічного злочину проти людяності і попереджає про невідворотність покарання відповідно до норм національного і міжнародного права», мовиться в заяві.

Раніше в неділю, 23 серпня, речник адміністрації президента з питань АТО полковник Андрій Лисенко теж виступив із терміновим повідомленням про те, що, за інформацією української розвідки, бойовики готують низку провокацій на святкування Дня Незалежності 24 серпня.

За його словами, ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР» активно розповсюджують брехливу інформацію про нібито наступ українських військ. Тим часом, заявив Лисенко, «бойовики мають уніформу українських військових та готуються обстрілювати житлові квартали окупованих міст, щоб дискредитувати українську армію, створивши потрібну картинку для російських ЗМІ, та отримати привід для наступу на українські позиції».

Підтверджень цих заяв, як і кількох попередніх заяв української сторони щодо планів спільних сепаратистсько-російських військ в окупованій частині Донбасу піти в наступ приблизно в час Дня Незалежності, з інших джерел немає.

Сепаратисти, зі свого боку, заперечують такі заяви і натомість самі вже кілька разів заявляли, ніби саме українські війська планують наступ на День Незалежності чи відразу після нього. Заяви сепаратистів так само вже заперечувала українська сторона.

Взаємні звинувачення у планах наступу почали лунати після того, як останніми днями різко загострилося протистояння практично на всій лінії контакту сторін конфлікту в частині сходу України. Об’єднані російсько-сепаратистські сили значно посилили обстріли українських позицій і населених пунктів на вільній території України, але в загостренні і сепаратисти, і Москва звинуватили українську сторону. Українські силовики наполягають, що відкривають вогонь тільки у відповідь на обстріли і намагаються уникати обстрілів по територіях окупованих населених пунктів. Росія взагалі заперечує свою причетність як держави до подій у частині Донбасу і постійно вимагає від Заходу «тиску на Київ», не згадуючи про власні зобов’язання за мінськими домовленостями і про власну відповідальність за їхні постійні порушення.

У понеділок, 24 серпня, президент України Петро Порошенко після участі в урочистостях із нагоди Дня Незалежності має зустрітися в Берліні з керівниками Німеччини і Франції, щоб обговорити нову напруженість становища на сході України і шляхи її деескалації й зупинення агресії Росії проти України.

XS
SM
MD
LG