Доступність посилання

ТОП новини

Україна направить до ЄСПЛ позов через справу Сенцова й інших


Олег Сенцов (л) і Олександр Кольченко, засуджені російським судом
Олег Сенцов (л) і Олександр Кольченко, засуджені російським судом

Український уряд направить до Європейського суду з прав людини позов про порушення прав людини, в тому числі засуджених Олега Сенцова й інших громадян України, повідомив на розширеному засіданні уряду прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Не можу не відреагувати на вчорашнє антилюдське рішення так званого російського показушного суду, тому що це не можна назвати судом, це політична розправа над українцями. Ця справа не залишиться поза увагою не тільки міжнародної спільноти, але й з боку української сторони. Уряд України ухвалив рішення щодо подачі сьогодні четвертого позову до Європейського суду з прав людини проти Російської Федерації. Це позов України проти Росії, і частиною цього позову є також порушення права на правосуддя, а саме порушення прав пана Сенцова й інших українських громадян, які були незаконно засуджені російським судом. Україна вимагає невідкладно прийняти цей позов і притягнути Російську Федерацію до відповідальності за порушення норм міжнародного права», – сказав Яценюк.

Прем’єр також попросив міністра закордонних справ України Павла Клімкіна після закінчення засідання уряду поінформувати, які норми міжнародного права порушені і що конкретно вимагатиме Україна.

Крім того, він розповів, що посол Нової Зеландії в Україні й Польщі ініціює розгляд питання щодо незаконного засудження Олега Сенцова й інших українських громадян в Раді безпеки ООН.

25 серпня російський засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Активістові Олександрові Кольченку російський суд дав 10 років позбавлення волі. Їх засудили за звинуваченням в організації терактів у Криму. Обидва звинувачення відкидають, називаючи справу політичною.

Після оголошення вироку в суді Сенцов і Кольченко заспівали Гімн України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

25.08.2015
Україну згуртувала вимога звільнити Сенцова і Кольченка

«Тримайся, Олеже. Прийде час, і ті, хто організував над тобою судилище, самі опиняться на лаві підсудних!» – Порошенко далі

25.08.2015
Клімкін пропонує створити «список Сенцова-Савченко»
далі

25.08.2015
США про вирок Сенцова-Кольченка: це помилка правосуддя
далі

25.08.2015
У ЄС засуджують вирок Сенцову-Кольченку і закликають Росію звільнити їх
далі

XS
SM
MD
LG