Доступність посилання

ТОП новини

У Петербурзі в Росії пройшла акція на підтримку Сенцова і Кольченка


Акція на підтримку Сенцова і Кольченка, Санкт-Петербург, 26 серпня 2015 року
Акція на підтримку Сенцова і Кольченка, Санкт-Петербург, 26 серпня 2015 року

У російському Санкт-Петербурзі у середу, 26 серпня, пройшла акція на підтримку громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка, засуджених у так званій «справі кримських терористів».

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, активісти коаліції «Демократичний Петербург» стали на Невському проспекті в одиничні пікети на знак протесту проти вироків українському режисерові Олегу Сенцову та активістові Олександру Кольченку, а також на підтримку Геннадія Афанасьєва, який перебуває в ув’язненні у «справі кримських терористів».

Російські активісти обурені тим, що Кольченка засудили до 10 років позбавлення волі, а Сенцова – до 20 років, хоча один із двох свідків звинувачення відмовився від свідчень, заявивши, що дав їх під тортурами. Сенцов свою провину не визнав, а справу назвав «політичною і сфальсифікованою».

«Ми не обговорюємо вирок, оскільки саму «справу» вважаємо такою, що не має стосунку до законності та права. Це акт тероризму на державному рівні, єдиними цілями якого є залякування і помста. Цією помстою незломлені громадяни України отримали жахливі терміни тюремного ув’язнення – більші, ніж за вбивство. Ці терміни – свідчення слабкості могутнього репресивного апарату, на який перетворилася російська система правосуддя, перед мужністю і вірою кількох людей. Нам наочно продемонстрували, що використання шаблонів НКВС епохи великого терору і показових процесів злочинна російська влада вважає прийнятною практикою», – мовиться у заяві, поширеній організаторами акції в інтернеті.

Організатори назвали «справу кримських терористів» грубим інсценуванням і запропонували приєднатися до своєї акції всім, хто вважає справу сфабрикованою, а вироки – «жорстокою помстою державної влади Росії своїм супротивникам – громадянам України».

«Ми вийшли на Невський проспект, щоб висловити своє ставлення до «справи кримських терористів». Люди отримали 10 і 20 років за теракт, якого не було, ніхто не загинув. Це у чистому вигляді акт залякування. Олег Сенцов – єдиний, хто не обмовив себе під тортурами, свідчення про підготовку до теракту були вибиті у його товаришів під тортурами. Ми вважаємо, що це по суті відродження сталінських гучних справ», – говорить один з організаторів акції Всеволод Нелаєв.

У пікетах взяли участь 14 людей, акція закінчилася без пригод.

25 серпня російський засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Активістові Олександрові Кольченку російський суд дав 10 років позбавлення волі. Їх засудили за звинуваченням в організації терактів у Криму. Обидва звинувачення відкидають, називаючи справу політичною.

XS
SM
MD
LG