Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ стурбовані затриманням і засудженням іноземців у Росії


Олег Сенцов (л) і Олександр Кольченко засуджені в Росії
Олег Сенцов (л) і Олександр Кольченко засуджені в Росії

Директор Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Майкл Джордж Лінк засуджує затримання і засудження іноземних громадян у Росії.

«Стурбованість на внутрішньому і міжнародному рівні викликає ймовірне застосування тортур й інше негідне поводження і порушення права на справедливий суд в останніх кримінальних справах проти іноземних громадян. Вкотре закликаю владу Росії дотримуватися зобов’язань щодо поводження із затриманими і права на чесний суд», – сказав Лінк.

Він згадав про суд на Сенцовим і Кольченком, заявивши, що їх судили як громадян Росії, попри те, що вони просили визнавати їх українськими громадянами. Це порушення міжнародного гуманітарного права, заявив директор бюро.

25 серпня російський суд засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Активістові Олександрові Кольченку російський суд дав 10 років позбавлення волі. Їх засудили за звинуваченням в організації терактів у Криму. Обидва звинувачення відкидають, називаючи справу політичною.

19 серпня у Росії за звинуваченням у шпигунстві до 15 років ув’язнення засудили співробітника естонської Поліції безпеки Естона Кохвера.

Крім того, в Росії судять українську льотчицю і народного депутата Надію Савченко за звинуваченням у вбивстві російських журналістів.

За даними МЗС України, у в’язницях в Росії перебувають 11 українських громадян.

XS
SM
MD
LG