Доступність посилання

ТОП новини

У Росії один з обвинувачених у «справі руферів» відмовився від свідчень


Прапор України на висотці у Москві, 20 серпня 2014
Прапор України на висотці у Москві, 20 серпня 2014

У Таганському суді Москви, під час слухань справи про фарбування у кольори українського прапора зірки на шпилі висотного будинку у центрі російської столиці, підсудний Володимир Подрезов заявив, що не давав свідчень проти парашутистів (бейсджамперів).

За словами 20-річного руфера з Петербурга, свідчення за нього написали співробітники центру «Е» (Головного управління щодо протидії екстремізму МВС Росії).

17 серпня повідомлялося, що Подрезов частково визнав свою провину, заявивши, що привів на дах висотки українського руфера Павла Ушивця, не знаючи про його плани. Раніше Ушивець, відомий як Григорій Mustang, взяв на себе всю відповідальність за акцію.

Інші підсудні – московські бейсджампери Олександр Погребов, Олексій Широкожухов, Євгенія Короткова і Анна Лепьошкіна розповіли, що у поліції на них чинили тиск і їм були підкинуті балончики з фарбою. Вони визнають, що у ніч на 20 серпня 2014 стрибали з висотки, але стверджують, що нічого не фарбували.

Усіх п’ятьох звинувачують у вандалізмі і хуліганстві за політичними мотивами. Їм загрожує від трьох до семи років ув’язнення.

Рік четверо парашутистів провели під домашнім арештом, а Подрезов перебуває у СІЗО.

Відразу після гучної акції київський руфер Григорій Mustang заявив, що це він перефарбував зірку і вивісив прапор України в центрі Москви. Фотографії він опублікував у соціальних мережах.

Російські слідчі вважають, що перефарбували зірку і повісили прапор Володимир Подрєзов і Григорій Mustang, а четвірка руферів, як вважають слідчі, стрибнула з висотки з метою «привернути увагу до пофарбованої зірки».

Правозахисники, громадські активісти, друзі та близькі підсудних вважають кримінальне переслідування політично вмотивованим.

Українська влада заявляла, що не збирається видавати Москві українського руфера. МВС Росії оголосило «Мустанга» в міжнародний розшук.

XS
SM
MD
LG