Доступність посилання

ТОП новини

США розкритикували наміри сепаратистів захопити нові території і провести власні «вибори»


Джо Байден (л) і Петро Порошенко (п), архівне фото
Джо Байден (л) і Петро Порошенко (п), архівне фото

Віце-президент США Джо Байден у телефонній розмові з президентом України Петром Порошенком у п’ятницю різко розкритикував заяви ватажків сепаратистів про їхні наміри захопити нові території і провести місцеві вибори поза межами законодавства України на пряме порушення мінських домовленостей вересня 2014 і лютого 2015 років.

Обговорюючи становище на сході України, обидва керівники також засудили ескалацію нападів об’єднаних російсько-сепаратистських сил, зокрема, на спостерігачів ОБСЄ, повідомила прес-служба Білого дому.

Крім того, Байден висловив тверду підтримку США конституційних поправок Порошенка і Конституційної комісії України, що передбачають істотну децентралізацію влади відповідно до положень мінських домовленостей, при цьому зберігаючи унітарний характер української держави, мовиться в повідомленні.

Байден також привітав Порошенка з досягненням домовленості України з комерційними позикодавцями про реструктуризацію боргу і привітав новини про домовленість між кількома політичними силами, що виступають за реформи, йти на місцеві вибори у жовтні зі спільним списком кандидатів, повідомили в Білому домі.

Раніше у п’ятницю, 28 серпня, прес-служба президента України повідомила про цю ж розмову, що в її перебігу голова української держави закликав американську сторону «в тісній співпраці з європейськими партнерами надати консолідовану та рішучу відповідь на спроби Росії в черговий раз спровокувати загострення ситуації на Донбасі, свідченням чого стало значне зростання порушень режиму припинення вогню», а також вкотре запевнив, що Україна виконує мінські домовленості.

Підтримувані Росією сепаратисти в частині сходу України останніми тижнями нерідко виступають із заявами про необхідність їхнього наступу й захоплення нових територій, принаймні до адміністративних меж Донецької й Луганської областей; при цьому водночас вони звинувачують українську сторону в нібито плануванні наступу.

Крім того, сепаратисти зі збройних угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, заявили, що на окупованих спільними сепаратистсько-російськими силами територіях Донбасу проведуть власні «місцеві вибори» в інші терміни, ніж у решті України; при цьому вони стверджують, ніби такі їхні «вибори» будуть «відповідати українському законодавству».

Західні держави вважають, що пропонований проект змін до Конституції України в частині децентралізації, що згадує про особливості місцевого самоврядування окремих районів Донецької й Луганської областей, повністю відповідає мінським домовленостям; Москва й сепаратисти, керуючись власним прочитанням домовленостей, заявляють, що це не так.

У четвер, 27 серпня, стало відомо, що Україна досягла домовленості з комерційними кредиторами про списання 20 відсотків її боргу і реструктуризацію решти. А у п’ятницю партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» і «УДАР» вирішили об’єднатися, а партія «Фронт змін» заявила, що на місцевих виборах 25 жовтня не буде висувати окремого списку кандидатів.

XS
SM
MD
LG