Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко започаткував електронні петиції, адресовані президентові


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Президент України Петро Порошенко підписав у п’ятницю указ, яким затвердив порядок розгляду електронної петиції, адресованої президентові, та дав старт роботі сайту для подання цих петицій – petition.president.gov.ua, повідомила прес-служба голови держави.

Таким чином, буде реалізуватися право громадян на звернення до голови держави з електронними петиціями, мовиться в повідомленні.

«Запровадження петицій – це реальний механізм прямого звернення громадськості до президента. Це ініціатива Петра Порошенка, яка спочатку реалізувалася у внесенні змін до закону «Про звернення громадян» щодо електронного звернення та електронної петиції, який голова держави підписав місяць тому, а тепер трансформувалася в його указі», – наводить прес-служба слова заступника голови адміністрації президента Дмитра Шимківа.

Щодо порядку та термінів розгляду електронних петицій в указі зазначено, що, відповідно до закону «Про звернення громадян», на розгляд голови держави подаватиметься електронна петиція, на підтримку якої зібрано не менш як 25 000 підписів громадян протягом не більш як трьох місяців із дня її оприлюднення.

Розгляд громадського звернення здійснюватиметься невідкладно, але не пізніше від десяти робочих днів із дня оприлюднення інформації про початок її розгляду. Забезпечення розгляду покладається на адміністрацію президента України.

Для розгляду петиції створюватиметься робоча група для опрацювання порушених у зверненні питань із залученням до складу такої групи представників відповідних органів, а в разі потреби – представників інститутів громадянського суспільства, експертів, фахівців, консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і служб, мовиться в документі.

Формування пропозицій щодо підтримки чи непідтримки звернення, проекту відповіді президента здійснюватиметься протягом семи робочих днів із дня оприлюднення інформації про початок розгляду електронної петиції. Після цього вони подаються на розгляд президентові України.

Публічне оголошення про підтримку або непідтримку головою держави електронної петиції розміщуватиметься на сайті президента України, а його відповідь – у спеціальному розділі з питань електронних петицій цього сайту.

У разі визнання за доцільне реалізувати викладені в електронній петиції пропозиції шляхом видання акта президента України або внесення на розгляд Верховної Ради України відповідного законопроекту адміністрація президента України вживає в установленому порядку заходів щодо підготовки таких проектів актів, повідомила прес-служба голови держави.

Згаданий у повідомленні змінений закон «Про звернення громадян» передбачає, що «громадяни можуть звернутися до президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, органу місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції».

В електронній петиції має бути викладено суть звернення, зазначено прізвище, ім’я, по батькові автора (ініціатора) електронної петиції, адресу електронної пошти, а на веб-сайті відповідного органу або громадського об’єднання, що здійснює збір підписів, обов’язково зазначаються дата початку збору підписів та інформація щодо загальної кількості та переліку осіб, які підписали електронну петицію, мовиться в законі.

При цьому закон передбачає, що «електронна петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини».

XS
SM
MD
LG